В Лондон мъж, представящ се за служител на Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS), инжектира фалшива ваксина срещу covid-19 на 92-годишна жена. 

Възрастната жена платила около 64 евро.

Според лондонската полиция измамникът предложил ваксината и казал, че е "решаващо" плащането да се извърши възможно най-скоро, тъй като обратното "може да застраши живота на хората".

Кевин Айвс, следовател, отговорен за случая, определи инцидента като "нещо отвратително и напълно неприемливо".

Измамата се е разиграла на фона на предупреждение от страна на NHS към населението, в което се казва, че хората не трябва да вярват, ако някой се появи на вратата им и се представи за служител на здравните служби.

Настоящите планове за ваксинация срещу коронавирус в Обединеното кралство предвиждат семейният лекар и медицинският специалист ще насочват хората за ваксината.

Според полицията възрастната жена е позволила на измамника да влезе в дома й следобед на 30 декември. 

Тя съобщила в полицията, че измамникът я инжектирал с „инструмент, подобен на стрела“. След това тя платила на мъжа - той й каза, че сумата ще бъде възстановена от NHS.

Полицията съобщава, че не знае какво вещество е било инжектирано в ръката на възрастната жена, но тя е била прегледана в местната болница и не е имала странични ефекти.В момента полицията издирва измамника. Той направил и второ посещение в дома на жената на 4 януари, когато поискал повече пари, съобщиха от полицията.

В петък полицията пусна снимки от камери за наблюдение, на които се вижда мъж, облечен в тъмносиньо облекло с бели ивици отстрани. 

Превод БЛИЦ