Днес богатството на наследницата на козметичния гигант L’Orеal Франсоаз Бетанкур Майерс се оценява на над 60 млрд. долара. А тя получи всичкото това имане след кончината на майка си Лилиан Бетанкур, която си отиде от този свят на 94-годишна възраст. Историята на нейния живот си заслужава...

Лилиан, жената, успяла да спечели милиарди, е родена в седми квартал на Париж, в скромно семейство от средната класа. Петнадесет години преди да се появи на света, баща й Йожен Шьолер създава компанията L’Oreal.

Йожен е химик по образование. Той изобретява формулата на щадящите бои за коса. Открива ги, правейки опити в собствената си кухня. Дълги години нощем създава формулите на козметични продукти, а през деня обикаля фризьорските салони, за да ги продава. Майка й Луиз е музикантка. Умира, когато Лилиан е едва 5-годишна. 

Когато мама умря, в къщата ни настана тишина, музиката спря - доверява по-късно Лилиан Бетанкур

Аз съм предимно дъщеря на баща си. А баща й е предприемач и работохолик. Събужда се в четири всяка сутрин и задължително върви пеша 45 минути. Учи дъщеря си на ред, дисциплина, точност и стремеж към полагането на усилия. Тя получава религиозно образование в Доминиканския орден и излиза рядко, свири на пиано, чете много и всяка събота следобед ходи на кино. 

От 15-годишна Лилиан стажува в L’Oreal, първо във фабриката, където лепи етикети, после в техническия център

Ваканциите й продължават точно месец - 15 дни в град Евиан и още 15 - в Аркуес в Бретан, наричан още Плажът на Сорбоната, Крепостта на науката или Заливът на мозъците. От 1914 г. през лятото там се събират бляскави интелектуалци и парижани от научните среди, като например Мария Кюри, физика Жан Перен, психолога Луи Лапик и историка и народопсихолог Шарл Сайнобос - приятел на Йожен Шьолер. Шарл често организира партита и вечери, на които кани многобройни гости. Йожен и Лилиан са сред тях.

На 25 Лилиан се разболява от туберкулоза

Лекува се в швейцарския курорт Лейзин, познат от XIX век със своите санаториуми, както и с много шикозния си хотел “Белведере”. Там се запознава с Андре Бетанкур. Той е с три години по-голям от нея. 

Предците му са прочути мореплаватели от Нормандия, откриватели на Канарските острови

Бащата на Лилиан - който има кръст за храброст от Първата световна война и орден на Почетния легион през Втората световна, откровено подкрепя германците и налага антисемитска политика. След войната е обвинен в колаборационизъм и реабилитиран единствено благодарение на познанството си с приятеля на дъщеря си Андре Бетанкур и близостта на Андре с новите управляващи и Франсоа Митеран. Шьолер пък за благодарност назначава Бетанкур за творчески директор на издателската къща на L’Oreal, а по-късно и в дирекцията на козметичната компания. 

Три години след срещата им, на 8 юни 1950 г., Лилиан Анриет Шарлот Бетси и Андре Мари Жозеф се женят. И сключват брачен договор. По това време L’Oreal е просперираща фирма със 100 000 работници и огромно производство, а продуктите й присъстват във всяко френско семейство.

През 1946 г. Андре Бетанкур става главен съветник в областната управа на Нормандия. Пет години по- късно започва и политическата му кариера, първо като независим депутат и след това като министър в няколко правителства, включително и в това на Де Гол 

Лилиан го подкрепя и придружава навсякъде на официалните пътувания. По време на изборните кампании комунистите не спестяват нападките си за богатството им. Друг път пък земеделците пълнят басейна на къщата им в Аркуес с картофи. 

Сред най-близките им приятели е семейството на Жорж Помпиду

Със съпруга си Андре Бетанкур

Дъщеря им Франсоаз Майер се ражда през 1953 г. Четири години по-късно си отива бащата на Лилиан. На почти 35 години тя наследява поста му и изцяло поема бизнеса. Доказва търговския си нюх с идеята L’Oreal да се ориентират към азиатския пазар. От продажбите в Китай и Япония марката печели повече, отколкото от продажбите в цяла Америка. 

Междувременно дъщерята на семейство Бетанкур става добра пианистка и пише книги за генеалогията на гръцките богове и за отношенията между евреи и католици.

През 1987 г. заедно с мъжа си Лилиан създава фондация, посветена на меценатство в областта на медицинските изследвания, на културата и на хуманитарните науки. 

Бизнес дамата обаче пада в ръцете на сребролюбец

През същата година Лилиан приема да позира пред списание “Егоист”, застанала между италианския режисьор Федерико Фелини, румънския философ Емил Чоран и френската писателка Маргьорит Дюрас. Фотографът-романист-художник Франсоа-Мари Бание е очарователен.

Той е изключителен събеседник с хилядите си анекдоти и добре дозираните комплименти. Познава всички интересни знаменитости от втората половина на ХХ век: 

Салвадор Дали, Владимир Хоровиц, Самюел Бекет, Ив Сен Лоран, Пиер Карден, Каролин Монакска... 

Той снима Каролин със счупен череп и този портрет, заедно с тези на Марчело Мастрояни и Силвана Мангано, подписани от Бание, обикалят света... Сред близките му приятели са Ванеса Паради и Джони Деп, даже е кръстник на дъщеря им Лили-Роуз.

Малко по малко Бание става един от приближените на семейство Бетанкур. Лилиан и Андре обичат да го посрещат в своя частен хотел в Нейли-сюр-Сен. Той пристига яхнал белия си мотоциклет и винаги с малък фотоапарат в ръка. Любопитно е да слушат хилядите му истории за колоритните парижани и хвалбите му, че е измислил името на парфюма Opium за Сен Лоран (което не е истина).

През 2007 г. Лилиан овдовява и годините, които следват, прекарва в дела, широко коментирани в пресата. Едното е свързано с обвинението, че нелегално е подкрепила предизборната кампания на Никола Саркози

Властите разкриват, че мадам L’Oreal е финансирала кампанията на бившия френски президент със 150 000 евро. Той, разбира се, отрича, но аферата толкова се разраства, че трима френски режисьори - Мишел Азанависиус, Клод Шаброл и Ксавие Бовоа, се борят за правото да снимат филм за скандала. Лентата ще се нарича “Защото така искам”.

Следващото дело е за необявени от Лилиан Бетанкур сметки в Швейцария, в които има 80 милиона евро. Когато това е доказано, тя обещава да ги декларира. Третото дело е заведено от дъщеря й. Франсоаз Бетанкур обвинява майка си, че артистът Франсоа-Мари Бание се е възползвал нашироко от средствата й.

Оказва се, че между 2001 и 2007 г. Лилиан е финансирала изложби, подарила му е банкови чекове, произведения на изкуството (20 платна на Пикасо, Фернан Леже, Матис, Мондриан, Ман Рей, Де Жерико, оценени на 20 милиона евро), които ще станат собственост на Бание след смъртта й, седем застраховки живот на стойност 600 милиона евро, всичко - общо около милиард евро. 

Лилиан Бетанкур с дъщеря си

По този повод мадам Бетанкур коментира: 

Щедростта е безплатен жест. Когато си получил много в живота си, трябва да обичаш и да даваш 

В писмото си до прокурора пише: “Всичко, което съм дала на Франсоа-Мари Бание, е било от приятелски чувства и като меценатски жест... Става въпрос за значителни суми като абсолютна стойност, но от гледна точка на моето богатство и на даренията, които съм правила от името на фондацията Schueller-Bettencourt, те са разумни”.

Към това писмо е прикрепено медицинско от парижки невролог, който свидетелства, че мадам Бетанкур демонстрира “добра интелектуална активност и съхранено психологическо състояние”.

Дъщерята на Лилиан, която е част от администрацията на компанията, подава молба майка й да бъде подложена на медицински преглед. Възрастната дама отказва. Обидено заявява, че все още е с ума си и нищо не се е случило без нейната воля и знание. Оттогава отношенията между майка и дъщеря са обтегнати и двете не поддържат контакти.

15 служители в дома на Бетанкур - шофьори, охранители, сътрудници на Лилиан, са разпитани. Те описват двусмислена връзка между Лилиан и фотографа, изтъкана от съблазън и грубост, обрисуват го като денди с цялата му наглост и безочие. Счетоводителката на Лилиан споделя: “В края на 2005 г-н Бание ми се обаждаше почти всеки ден да ме моли да предам на мадам Бетанкур, че много я обича, много държи на нея и има нужда от 2-3 милиона евро за финансирането на някакъв негов басейн и някакви строителни работи...

Той искаше много от мадам Бетанкур и получаваше всичко, което пожелаваше 

След всяко виждане с него тя ставаше меланхолична и много нервна. Когато устояваше на неговите молби за пари, той изпадаше в обезпокояваща ярост. Ако някой не се харесваше на господин Бание, не оставаше на работа при мадам Бетанкур, категорични са служителите.

Тогава дъщеря й подава жалба в съда

Оказва се, че преди Лилиан Бетанкур, Франсоа-Мари е бил близък с италианска актриса, както и с няколко други грандами, на които е бил кавалер за компания. Преди тях е издържан от английския лорд и режисьор Дейвид Роксавидж, маркиз дьо Чолмонеди, и живее в неговите сгради. Лордът му купува апартамент на около стотина години.

В края на септември 2011 г. е обнародвано медицинско заключение, според което Лилиан Бетанкур има алцхаймер на умерено тежък етап, смесена деменция и проявява признаци на слабоумие. На основание на това заключение съдът предава Лилиан Бетанкур под опеката на един от внуците й. Днес, 5 години след кончината на най-богатата жена в света, още текат дела за събирането на нейното наследство.