Морето е кристално чисто, сочат първите данни за качеството на морската вода на здравните служби във Варна и Бургас. Според официалните данни морето на юг този сезон е чисто като сълза.

От 15-ти май до момента здравните власти в Бургаската област са взели над 110 проби от 48 зони за къпане, от които няма нито една с отклонения. Следят се стриктно количествата на ешерихия коли и ентерококи. Изследванията показват, че съдържанието на микроорганизми и патогени е от 10 до 20 пъти под допустимите стойности.


"За ешерихия коли референтната стойност е 500 единици на 100 куб. см. вода, а на повечето води, които сме изследвали, се откриват едва 15 единици, и само на единичени места по 100-200 единици, което е пак много под референтните стойности.

За чревните ентерококи допустимата граница е 200 единици на 100 куб.см., и отново откриваме по 15, в редки случаи по 30-40 единици. Най-високата октрита стойност е 94 единици", обясниха от РЗИ.

Най-високите концентрации на ешерихия коли, открити от испекторите този сезон е 294 единици на плажа в Крайморие и на къмпинг "Златна рибка" край Созопол - 234 единици. За ентерококите пък най-високата стойност е засечена също в Крайморие.

"На теория, а и на практика, не е възможно тези концентрации на морската вода в зоните за къпане да повлияят негативно върху здравето", категорична е д-р Марияна Кофинова от РЗИ Бургас, но допълва , че има известен риск при хората с по-слаба имунна система и децата, които са силно чувствителни. Водата в морето край Варна също е с отличителни показатели, показват засега пробите за сезона.

Официалните данни показват, че морето е кристално чисто и опасността от зарази теоритично е сведена под нулата. В същото време обаче, туристи масово се оплакват от стомашно-чревни разстройства и повръщане.

Морската вода обаче не е за пиене, а за къпане, казват експертите. Когато децата се нагълтат с вода, тя води до стомашно-чревни разстройства, обясняват лекарите, пише в. "Телеграф".