Генералният ни консул в Чикаго връчи Иван Анчев връчи на българския филантроп Шефкет Чападжиев наградата "Златна лаврова клонка", най-високото отличие на Министерството на външните работи.

Чападжиев се занимава и с благотворителна дейност - финансира болници и сиропиталища, изгражда църкви и джамии. В началото на 2019 родопчанинът от Чикаго дари на родния Мадан 1 млн.долара.

Това е поне стотното му дарение, припомни във Facebook профила си Нери Терзиева, която свидетелства, че Чападжиев е помагал на много българи през годините, без значение дали са християни или мюсюлмани.

Роден на 24 април 1939 г в Мадан. Емигрира в Чикаго, САЩ през 1963 г. Пристига в САЩ с по-малко от един долар в джоба си. Хваща се да рекламира олио пред най-прочутия небостъргач в Чикаго, където по-късно си купува 88-ия етаж. За няколко години се превръща в най-богатия българин в САЩ. Наричан е Краля на печатарите.

Успелият ни сънародник е споделял неколкократно, че душата му се изпълва с радост, когато чуе да се споменава името на България в САЩ.

"Обичам да чуя нещо добро за България", заявява Чап, какъвто му е псевдонимът.