Ефективността на руската ваксина „Спутник V“ срещу тежките случаи на COVID-19 е 100%, се посочва в съобщение на Руския фонд за директни инвестиции (РФДИ),  предава Фокус. 

Сред потвърдените случаи на коронавирусна инфекция са регистрирани 20 тежки случая на заболяването в групата на плацебо, докато в групата, получавала ваксината, няма тежки случаи на заболяването“, се отбелязва в съобщението.


Отбелязва се, че към 14 декември в хода на клиничните изпитания в Русия са били ваксинирани над 26 хиляди доброволци.

В момента клинични изпитания се провеждат и в Беларус, Обединените арабски емирства, Венецуела и редица други страни, както и във втората и третата фаза в Индия.

Към 14 декември проучването не разкрива непредвидени нежелателни явления. Някои от ваксинираните са имали краткосрочни нежелателни явления, като болка на мястото на инжектиране, грипоподобен синдром, включително температура, слабост, умора и главоболие.

Въз основа на получените данни създателите на руската ваксина „Спутник V“ ще подадат документи за ускорена регистрация на ваксината в различни страни.

Данните, получени по време на изследването, ще бъдат публикувани от изследователския екип Института Гамалея в едно от водещите международни рецензирани медицински списания.