От Националния статистически институт публикуваха сравнителни данни за смъртността по седмици в последните пет години.

От НСИ уточняват, че данните за 2020 г. са предварителни и има закъснение в регистрирането/обработването на някои съобщения за смърт или броят на смъртните случаи през седмиците на 2020 г. ще се увеличава при всяко следващо генериране на тази справка.

Данните включват всички български и чужди граждани с настоящ адрес в страната, умрели на територията на страната. В данните не са включени българските граждани, умрели в чужбина.

Данните са предоставени в две таблици - едната е разпределени по седмици от 2015 г. до сега според датата на смъртта, успокояват от НСИ.

Вторият файл е смъртността по седмици с изброяване по градове. Според данните, в седмицата от 30 декември до 5 януари 2020 г. са починали - в София - 292 души, Пловдив - 176, Стара Загора 110, Бургас 101, Варна - 87 души.

За сравнение, след обявяването на коронавирусната пандемия тези цифри в някои градове намаляват.

Последната отчетена седмица (19-та) на 2020 г. смъртността за същите градове е - София - 248, Пловдив - 178, Стара Загора - 84, Бургас - 99 души, Варна - 115 души.


БЛИЦ припомня, че по-рано днес президентът Румен Радев отново нападна правителството, говорейки за смъртните случаи у нас. Малко след това премиерът Бойко Борисов му отвърна мълниеносно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!