През февруари тази година известният американски актьор Ник Нолти, когото българската публика обикна още в средата на 70-те като брата неудачник Том Джордаш от тв сериала “Богат, беден”, отбеляза 80-годишен юбилей. Въпреки респектиращата си възраст той остава един от най-търсените актьори.
През 2018 г. се снима в мелодрамата “Глава, пълна с мед” на Тил Швайгер, римейк на едноименния филм от 2014 г., а през 2020 г. се снима в една от водещите роли във фантастичната драма “Последни думи”. 

През годините той изгражда своя имидж на суров и необуздан алфа-мъжкар

Когато в началото на 60-те години се мести в Лос Анджелис, се насочва към актьорската професия. Установил, че на сцената или пред камера може да усети пълна свобода и “да опознае всички страни от живота, без да изпитва болка”. Започва работа в трупата на театъра в Пасадина, Калифорния. В края на 60-те и началото на 70-те години се снима и в доста реклами благодарение на спортната си фигура, ефектна външност и чар. През 1973 г. се връща в Лос Анджелис и получава предложения за епизодични и второстепенни роли в сериали и телевизионни филми.

Първата му главна роля в киното е в драмата “Завръщане в Мейкън” от 1975 г., за която получава високи оценки от критиката. Известността идва с участието му в сериала “Богат, беден” по романа на Ъруин Шоу. Следват главни роли в трилъра “Бездна” (1977 г.), в “48 часа” (1982 г.) и други, с които Нолти печели репутацията на един от най-добрите американски актьори.

През 1992 г. сп. “Пийпъл” го обявява за “най-сексапилния жив мъж“

- Направих много грешки и не се отказвам от тях. Понякога това е единственият начин да се научиш, казва актьорът.
Ролята му в “Богат беден” го направи известен у нас.

Едно от нещата, което се крие зад тези думи на равносметка, е, че през 90-те години лошото момче на Холивуд има сериозни проблеми с алкохола, които явно не свършват дотам. През септември 2002 г. е арестуван по подозрение за шофиране в нетрезво състояние - резултатите от теста показват употреба на наркотици. Осъден е на 3 години изпитателен срок под забрана за употреба на алкохол и наркотици с проследяващи тестове.
 
През 2008 г. актьорът заяви, че напълно се е отървал от тази зависимост
.
Талантът на Нолти и неговата харизма не остават незабелязани от дамите. Той има 4 брака, последният от които е от 2016 г. с актрисата Клайти Лейн

Не cе е cнимaл в кoмeдиятa “Чeтири cвaтби и eднo пoгрeбeниe”, нo e игрaл тoзи филм в живoтa пoнe пo oтнoшeниe нa cвaтбитe.
 
Първата му съпруга е актрисата Шийла Пейдж, с която бракът им продължава от 1966 до 1970 г. През 1978 г. Ник се жени за Шарин Хадад, но през 1984 г. се развеждат, за да може още през същата година Нолти да се ожени за третата си съпруга Ребека Лингер. Именно тя му ражда син Броули, който днес също е актьор.
 
За Ник следват дълги години, в които повече не се решава на нов брак до 2016-а, когато се жени за настоящата си съпруга Клайти Лейн, макар че връзката на двамата датира от много по-рано, а през 2007 г. се ражда дъщеря им Софи Лейн Нолти, която е вече на 13.

Актьорът и семейството му живеят в град Малибу, Калифорния

Дъщеричката му Софи го нарича “дядо”, тъй като тя се ражда, когато Ник е на 67 г. и е много по-възрастен от родителите на нейните приятели и съученици. Двамата дори играят заедно във филма “Глава, пълна с мед”, в който Ник Нолти влиза в ролята на дядо на дъщеря си.

Интересните истории с Ник Нолти обаче не са свързани само със сватби, алкохол и дрога. В интервю през 2017 г. актьорът разказва за своята среща с Доналд Тръмп (преди последният да стане президент). Случката е отново през любимите за Нолти 90 години на 20 век. По това време той среща Доналд Тръмп и тогавашната му съпруга Марла Мейпълс, докато се разхожда в Сентрал Парк.

- Тогава имах дълга руса коса, спомня си Нолти, не си спомням за кой филм беше, но Тръмп каза, че е наистина невероятна. Каза ми “Хей, момче, имаш страхотна коса”. Приближи се и я докосна, след което промърмори “О, това е ужасно! Като бебешка коса е”.

Ник също хванал бъдещия президент за косата и му казал “А твоята е като телена четка“. После около 20 минути спорили кой има по-хубава коса.

Сблъсъците на Ник Нолти с други звезди също не са изключение. Обикновено се случвали и на снимачната площадка. Един от тях е с Джулия Робъртс, докато снимали филма “Обичам неприятностите”, където си партнират за първи път. Героите им са двама журналисти, които се сближават по време на разследването, което провеждат. Накрая си падат един по друг, но в реалността не става точно така. Джулия Робъртс описва Нолти като “отвратително човешко същество”, а Нолти казва за нея, че “изобщо не е добър човек”. 
Ще го познаете ли в този бездомник?

Той явно има онова странно въздействие върху жените - или не го понасят, или умират за него. Но това стои настрани от факта, че той би направил какво ли не за роля. Пускал си е дълга коса, напълнявал е с 20 кг, а за ролята си в “Паника в Бевърли Хилс” Нолти прекарва 5 седмици, живеейки като бездомник в Лос Анджелис

Филмът проследява историята на Джери Баскин - бездомник, който влиза в живота на богато семейство в Лос Анджелис. По време на снимките Нолти също така два пъти яде истинска кучешка храна. Веднъж от купичка и веднъж направо от консервата.

Нещо, за което Ник много съжалява, е, че не му е било позволено да служи в армията. 

През 1965 г. е арестуван за фалшифициране на лични карти на него и приятелите му, за да могат да влизат в барове.

Тогава му налагат глоба от 75 000 долара и е застрашен от присъда от 45 години затвор, която впоследствие отпада, но обвинението му го прави негоден за военна служба. Заради него Ник Нолти не може да влезе в американската армия.

Славата на лошото момче на Холивуд продължава да го преследва и днес. Но вечният бунтар срещу несправедливостите може да си позволи да се държи както си иска, защото вече е доказал какво може.
 
Щрихи към биографията му

Ник Нолти е роден в Омаха, Небраска, на 8 февруари 1941 г. в семейството на Франк и Хелън Нолти. По бащина линия има корени в Германия. Актьорът сам разказва, че не бил силен в училище и за да промени “скучния си живот”, искал да стане футболист. Увличал се също от бейзбол и баскетбол. Спорните успехи му носят стипендия за Университета на Аризона, но прекъсва след първия семестър. Учил е в 5 колежа, но не е завършил нито един. 
За ролята си в “Принцът на приливите” от 1991 г. е удостоен с награда “Златен глобус” и за пръв път е номиниран за награда “Оскар”. Сред другите известни продукции с негово участие са “Тънка червена линия” (1998), “Хотел “Руанда” (2004). Общо има над 100 роли в киното.

Виктория ИВАЙЛОВА