Повече от 15 години Николай Василковски е в епицентъра на събитията. Много от нас го виждат всеки ден, докато води прогнозата за времето по Нова ТВ, и то не от студиото, а от интересни кътчета на страната ни.

Журналистиката го изправя пред различни природни бедствия - наводнения, земетресения и пожари. Василковски е носител на множество награди, сред които награда за цялостна работа в областта на опазването на околната среда, призово място в категорията “Електронни медии” в конкурса M-Tel Media Masters 2012 и др. 

Предлагаме ви част от споделеното от него в YouTube канала The Clashers на популярния ютубър и писател Слави Панайотов.

- Ники, хората те познават от телевизионния екран, където казваш прогнозата за времето. Интересното е, че рядко си в студиото и предпочиташ да предаваш от различни краища на България. Твоя ли е идеята?

- Идеята по света си съществува много отдавна, но поне за България смея да се похваля, че е мой патент. В интерес на истината, в днешно време почти всеки може да си отвори телефона и компютъра и да види чрез приложенията прогнозата, поне в краткосрочен план. Обаче, за да накараш хората да гледат телевизия, да се загледат в прогнозата, все пак трябва да им дадеш някаква добавена стойност.

За мен лично времето не е в студиото, то се случва навън, около нас - в планината, на магистралата дори и т.н.

- Може ли да кажеш, че телевизията ти е професия, а пътуванията - хоби?

- И двете са ми хоби и това е причината да не се изморявам. Често ме питат: “Абе, ти как не се изморяваш от толкова много скитане!?”. Няма как да се изморя, защото аз реално работя това, което ми е хоби и което ми е приятно да правя

Природата зарежда с енергия, която хора като мен усещат.

- Според теб тези аномалии във времето, които наблюдаваме в последно време, някаква цикличност ли са или “природата отвръща на удара”?

- Много точно го каза: “природата отвръща на удара”. Няма как ние хилядолетия наред буквално да се гаврим с нея посредством цялата си човешка дейност и тя в един момент да не върне на този удар. Абсолютно нормално и логично е. 

Въпросът е не дали климатичните промени се случват, а доколко зловещи ще станат те в следващите години

- Откога всъщност си в телевизията?

- По принцип от 2011 г. съм в Нова ТВ. Преди това бях в музикалната телевизия ММ, която се купи от Дидие Щосел, който добави към нея спортните канали на Диема, а след това и цялата Нова ТВ. Така че трудно е да кажа точно от кога съм там, преляха се нещата.

- Разкажи ни за някоя екстремна случка от твои репортажи сред природата?

- На Беклемето имах едно преживяване, където се измъкнах посред зима, за да не ме затрупа снегът, защото тогава нямах и високопроходим автомобил. А там времето се обръща за 10 минути буквално. Иначе по магистрала “Тракия”, шофирайки сам в колата, такъв дъжд и гръмотевици са ме застигали, че буквално не виждаш къде се движиш. Тогава пускам аварийките, отбивам встрани и чакам.

- Някога бил ли си в критична ситуация, когато ти се е наложило да звъннеш в телевизията и да им кажеш, че довечера примерно репортаж от теб няма да има?

- Бил съм на косъм. Господ, ако го има, засега ме е запазил.

- Срещали ли са те ядосани хора по улицата и да те упрекнат, че снощи си казал еди-какво си в прогнозата, а то да не е излязло вярно?

- Получавал съм леки вметки, но чак така злобни не. Смея да твърдя, че досега повече радвам хората, отколкото ги ядосвам. Ако това се обърне някой ден, ако почна да дразня хората повече, отколкото да ги радвам, сигурно ще спра да се занимавам с това.

- Младото поколение си гледа прогнозата на телефона, но възрастните хора редовно си сядат пред телевизора и си следят синоптичните вести.

- Абсолютно е така. 

Казвали са ми го неведнъж хора на средна и над средната възраст особено, че това при тях е закон: вечер да си гледат по телевизията прогнозата.

Имам и случка: наскоро бях в района на Беласица. Седнах в кръчма в Петрич. Един дядо дойде до мен и ме попита: “Ще вали ли утре или нема да вали?”. И аз му отговорих, че най-вероятно ще вали, защото преминава студен фронт. И после гледах къде е валяло и се оказа, че точно там не е. Този дядо още ми е в главата. Явно студеният фронт под влияние на някакви локални планински характеристики ги е пропуснал там. Има такива грешки, случват се. Най-добрият метеоролог е този, който познава локалните характеристики на местата, за които говори.

- Ти ли си пишеш сам текста за прогнозата или ти пускат от НИМХ какво да кажеш?

- Имаме тази опция, телевизията плаща абонамент към НИМХ. Но в случая аз обичам сам да си направя прогнозата, тъй като то е част от цялата тръпка да го работиш това нещо

Става чрез 15-20 алгоритъма, метеорологични модели, които на базата на това, което е в момента, изчисляват какво предстои. Около 2 часа ми отнема да направя една седмична прогноза.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук