Никога не смесвайте тези храни: 5 комбинации, които да избягваме
Кои други хранителни комбинации е добре да избягвате?
Кекс и плодов сок
Голяма част от любимите ни храни и напитки, вместо да ни зареждат с енергия, сякаш отнемат от нея. Като комбинацията на сладкиш с плодов сок. Тук липсват протеини, полезни фибри, но количеството на въглехидрати е голямо, което повишава нивата на кръвната захар, а след това спадат рязко.
Съвет: Изберете пълнозърнеста закуска и чаша кисело мляко.
7 неща, които цял живот сте правили погрешно, без дори да осъзнавате! А последиците могат да бъдат много коварни!
Месо и сирене
Топеното сирене, кашкавал, моцарела, бяло саламурено, синьо и т. н. са вкусни, обичаме да ги добавяме към нашите месни рецепти. Но точно тази комбинация от два вида животински протеини не се препоръчва, особено за доброто храносмилане. В сиренето има калций, а в месото – желязо и цинк. Въпреки че тези елементи участват в метаболитните процеси, калцият може да забави усвояването на цинка и желязото.
Съвет: Опитайте се да комбинирате месо със зеленчуци, тъй като те са богати на витамин С,който помага за абсорбирането на желязото.
Риба и яйца
Тази комбинация не звучи никак нездравословна, но според някои диетолози е добре да я избягваме. И двата продукта поотделно са много полезни, тъй като ни осигуряват важни хранителни вещества като витамини и аминокиселини. Суровите яйца съдържат специфичен протеин, наречен авидин, а рибата витамин В7 (биотин), който играе важна роля в метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати, както и за поддържане на нивата на кръвната захар.
Ако комбинирате сурови яйца с риба, авидинът може да неутрализира действието на витамина. Препоръчва се яйца да не се съчетават със сирене, мляко, масло, майонеза, картофи, авокадо и други.
Това са 4-те стъпки, благодарение на които ще стопите коремчето
Чай и кифли
Вкусният чай с кроасаните приготвени с мая, може да създаде усещане за тежест и ферментация в стомаха.
Съвет: Най-добре е да пиете напитки, богати на танин и кофеин, един час след хранене.
Кисело мляко и киви
Кивито често се добавя към кисело мляко и млечни шейкове. Ензимите, които се съдържат в плода, допринасят за ускореното разграждане на млечния протеин. По тази причина вкусът на млякото и млечните продукти става горчив.
Съвет: По-добре е да добавите банан, горски плодове, праскови, кайсии.
Последвайте ни
1 Коментара: