Николай Иванов от Асеновград е само на 25 години, когато му откриват тумор на дебелото черво. Имал много неприятен запек, иначе не е боледувал почти от нищо. Отива на лекар, казват му, че има хемороиди и че няма нищо страшно – можели да го оперират и да ги махнат. Положението по едно време обаче се влошило – кървял често, не можел да се движи, стомахът му се подувал и го болял. По спешност го приели в асеновградската болница, направили му колоскопия и така мъжът разбрал за страшната диагноза.
„След това му направиха спешно две операции във Военномедицинска болница в София, но те не бяха успешни. Брат ми каза, че са го отворили, видели, каквото видели, и после го затворили. Казали му, че няма смисъл и повече нищо не могат да направят, а е трябвало след тази операция да започнат веднага химиотерапия. В епикризата дори е записано - на изчакване. Така и не разбрах какво искаха да изчакат”, сподели пред нас брат му Венцислав.

„Лекарите в България направо казаха на майка ми, че е по-добре да събира пари за мен, вместо да дава излишни средства за лечението на Николай. Според тях той няма никакъв шанс да живее… Майка ми беше съсипана, защото българските медици му даваха само два месеца живот. Баща ни почина преди 20 години от рак – представете си какво ни е, ако загубим и брат ми пак от това коварно злокачествено заболяване”, пита Венци.
 
Лекарство от болестта
 
„При първата операция лекарите от ВМА ми казаха, че са изчистили тумора. Казаха, че няма нужда да спазвам някаква диета, но аз се пазех, хапвах само домашно приготвени ястия. След известно време направих петскенер във Варна – оказа се, че имам повече метастази в корема, отколкото е бил основният тумор. При първата операция отрязаха и част от дебелото ми черво – там, където е бил заседнал туморът. Затова се наложи втора операция, но там вече нещата загрубяха – само ме отвориха“, обясни Николай.
Младият мъж започнал да прави химиотерапия в Онкологията в кв. „Дървеница” в София, за която лекарите в Испания казват, че не е била с точните медикаменти за борба със злокачественото заболяване, а е добавка към друго лекарство, дето е трябвало да му вливат. Така пише и в документите му от тази болница. В испанската клиника му направили терапия, като взели биопсия от тумора му и след това създали специална ваксина – от собствения му тумор.
„Направиха ми лекарство от болестта, разказва Ники.
 


Добре съм
 
В момента се чувствам добре, не съм си идвал от 6 месеца в България, защото доста бавно се възстановявам от последната операция. На червата им трябват около 6 месеца, за да се възстановят след такава сложна интервенция. Заболяването ми е стопирано, но продължавам напред с лечението. Както казват испанските лекари, в моето състояние 98% от пациентите не издържат и една десета от това, което аз преживях, за да изглеждам по този начин. Наистина съм добре, наистина оздравях, наистина се случи това, което най-много искахме аз и семейството ми – да съм здрав и да забравя за болестта.
Всяка седмица, в сряда, ми поставят медикамента. Не се знае докога ще продължи лечението ми, лекарите от САЩ и лекуващата ми лекарка в Испания ще кажат.
 
Претърпях вече 7 операции
 
Последната ми операция беше на 25 януари тази година, седмата поред, много тежка интервенция. Трябваше да премахнат поредния тумор на дебелото черво, операцията продължи над 5 часа и струваше 16 000 евро. Оттогава досега съм направил 4 скенера, само в белия дроб има петна, но са застопорени, няма метастази, нямат никакво развитие. Лекарят, който ми направи операцията, е огледал корема, навсякъде е чисто, няма разсейки.
Имунотерапията ми спаси живота.
 
Продължавам да се лекувам
 
с тази имунотерапия до ден-днешен. Въпросът е, че не се знае колко време още трябва да я правя. Тя е за 2 години, но вече се прилага за много повече болести. Аз като я започнах, се прилагаше само за тумори при бял дроб, дебелото черво, рак на гърдата. Сега обхваща повече онкоболести. Това е най-новото лечение в момента в света, затова е и на 80% заплащането от нас, иначе ще струва над 200 000 евро.

Терапията няма нищо общо с химиотерапията, не ти уврежда други органи, няма странични ефекти. Слагат ти лекарството да изтече, ставаш, излизаш на въздух. Можеш да се движиш на открито, да се срещаш с други хора, без страх от вируси. Не на всеки човек обаче му повлиява така добре лечението както на мен. Затова за престой от 10 дни в клиниката лекарите ти казват дали ще има успех при определен пациент, не я прилагат, ако не са сигурни, че напълно и докрай ще ти помогнат.“
 
Искам да помогна на всеки болен у нас
 
30-годишният Ники, който от пет години се бори с диагнозата рак на дебелото черво, подава ръка на други онкоболни българи. В момента младият мъж се подлага на експериментално лечение в клиника на Университет „Навара” в Испания. При него се използват т.нар. дендритни клетки, които имат важна роля в имунната система за преборването на рака. Иновативното е, че не се използва никаква химиотерапия, която буквално разбива организма.

„При мен това лечение дава добър резултат. Затова искам да помогна и на други болни, като ги свържа с лекарите от клиниката. Готов съм да помогна на всеки българин, ако поиска информация за клиниката или за терапията. Който пожелае, нека ми пише на страницата ми във Фейсбук „Надежда за Ники” – отворен съм да помогна, защото за това тежко заболяване в България няма адекватно лечение. Болните у нас губят много време в търсене на лечение, да не говорим, че се бави страшно дълго време поставянето на диагнозата“, каза той.
 
Съдя здравните ни власти
 
в Страсбург от 2014 г. Орешарски беше премиер тогава и ми отказаха да отпуснат 25 000 евро за лечението ми в Испания, защото било експериментално, но можело да се направи и у нас, но не знаели къде, в коя болница...
Благодарен съм на този уникален малък град, на Асеновград, където за много кратко време събраха парите и така успях да започна лечението си в Испания. И сега много хора ме подкрепят, за което им благодаря. Искам да помогна, както на мен помогнаха и продължават да помагат много хора, каза младият мъж.

Той изказва специална благодарност на родителите на 16-годишния Синан Мурад. Момчето загуби битката с рака този януари, а родителите му Шенол и Селма Мурад разпределиха даренията от 160 000 лева на трима болни и на гимназията в Асеновград. Един от тримата бе Николай, който получи 41 000 лв. Тези пари идват в момент, когато болестта му се завръща и се налага да претърпи нова, седма поред операция.
________________________________________________________________________________________________________ 
 
 Лечението все още е експериментално
 
Тъй като имунотерапията все още е експериментална, болните заплащат само непредвидените разходи, които за Николай са 400 евро месечно. Когато обаче лечението бъде легализирано, то ще струва над 200 хиляди евро. Асеновградчанинът е бил деветият подред пациент на експерименталната терапия. Сега в Испания в тази програма са включени 600 души от целия свят. 
Ники има големи шансове да пребори коварната болест. За приключване на лечението му обаче са му нужни още около 41 000 евро.

 
Банковата сметка на Николай Иванов е:
Обединена българска банка в лева:
IBAN: BG56 UBBS 8002 1088 4983 30
BIC: UBBS BGSF
Титуляр: Николай Владимиров Иванов
И в евро за Испания:
IBAN: ES71 2100 3693 2120 0050 5550
BIC: CAIX ESBB
DMS NIKOLAY на номер 17 777 на цена 1 лв.
 
 
 
Люба МОМЧИЛОВА, в. "ДОКТОР" 

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO