Българските курорти спазват всички противоепидемични мерки. В това увери вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова относно желанието на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти да бъдат затворени.

"С моя заповед бяха издадени указания, които бяха заимствани от най-добрите ски курорти. Мерките се спазват безупречно, показаха проверки. Не считам, че някой от бранша би си позволил риск или грешка, които могат да ударят целия сектор", подчерта министърът.

Изчисленията показват, че при пълен локдаун в зимния туризъм загубите ще възлизат на около 1 милиард лева. "Отчитаме значителен спад на резервациите. Към настоящия момент - около 40%. Отново ще разчитаме на вътрешния туризъм", отбеляза Марияна Николова.

Тя посочи още, че държавата планира финансова помощ заради новите триседмични рестрикции. По думите й хората, които не могат да гледат своите деца, ще имат възможност да получат допълнителна подкрепа. Предвиждаме от понеделник да заработи нова икономическа мярка, която ще бъде над 170 млн. и касае малки и средни предприятия. Концентрирали сме се върху това да бъде процентно съотношение на оборота, посочи Николова.

Въведените рестрикции срещу разпространението на коронавируса туристическият министър определи като навременни. "Много е важна дисциплината на хората. Считам, че ако в рамките на три седмици се мобилизираме, ще можем да посрещнем празниците с любимите си хора", увери Николова.