"Прагът на бедност, предложен от правителството е удар по най-уязвимите хора", заяви лидерката на БСП Корнелия нинова. Думите й са по повод новината, че проект на правителствено постановление предвижда 369 лева да бъде официалната линия на бедност за 2021 година.

"Предложението на правителството за нов начин на определяне линията на бедност доказва, че всеки ден оставане на власт на Борисов е вредно за България. Решили са социалният министър да прави предложения за промяна - според възможностите на бюджета.


Като знаем как харчат бюджета, има огромен риск да променят субективно с прага на бедност и така да ограничат броя на хората, които имат достъп до помощи.

Над един милион и двеста хиляди българи живеят под прага на бедност. Очакванията са в резултат на кризата тя да се увеличи. Правителството създава опасност при рецесия, първата политика, която да пострада да е социалната. А трябва да е точно обратното. В криза първо се мисли за хората.

При това предложение на правителството се пренебрегват базови принципи-отпада определяне линията на бедност на база резултатите от изследване на доходите и условията на живот (EU-SILC), когато има забавяне на ръста на БВП и съществува в средносрочната бюджетна прогноза. Не се отчита и медианният еквивалентен разполагаем доход.

Борисов твърди, че правителството му трябва да остане, за да решава проблемите със социално икономическата криза. Тъкмо обратното. Колкото повече стоят, толкова повече ги задълбочават. И то за сметка на най-бедните и уязвими хора.

Прагът на бедност предложен от правителството е удар по най-уязвимите хора. Оставката е възможност за по-бързо преодоляване на кризата и подобряване на живота на българите", написа още Нинова в личния си фейсбук профил.