Председателят на БСП Корнелия Нинова е категорична - социалистите няма да подкрепят първият мандат на ГЕРБ за съставяне на редовен кабинет.

Що се касае обаче до хипотезата да бъде подкрепен експертен кабинет при евентуален трети мандат, който евентуално би могъл да получи "да" включая и от ГЕРБ - това било в прерогативите на Националния съвет на БСП, който следва да реши как да процедира. Процедура, която няма да бъде провеждана обаче сега, когато партията на Борисов ще направи опит за сформиране на правителство.

"Решение на Националния съвет на БСП гласи - не подкрепяме мандат за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Всичко останало, когато бъде връчен третият мандат, събира се Националният съвет и решава какво да прави", отговори тя на въпрос на News.bg в кулоарите на парламента, не бидейки обаче категорична, че за партията й би било червена линия евентуалният трети мандат да получи и подкрепа от ГЕРБ.

Вече има и покана от страна на проф. Никола Габровски, кандидатът на ГЕРБ за премиер, за среща с БСП, потвърди Нинова. Въпросният разговор ще се проведе утре "около 11-11 и половина". Но, оказва се, ще бъде кратък.

"От уважение към него ще отидем, за да му кажем 3 изречения: Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане", възпроизведе предварително утрешния си диалог с Габровски соцводачката.

Мисия невъзможна е от "Позитано" да погледнат благосклонно към кабинет "Габровски", бил той и експертен и надпартиен, повтори Нинова.

"Въпреки всички спекулации в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем - уважаваме Ви като професор и лекар, не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов. Ние с този модел 6 години се борим", спести работа на парламентарните репортери, които ще отразяват предстоящата в четвъртък среща тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук