Докато тук сутринта управляващите се карахте кой повече пари да открадне по Плана, напрежението по пътищата на България расте. Има блокирани магистрали. Кметът на Стара Загора току-що обяви притесненията си, че голямо количество жандармерия се струпва в региона.

Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Има информация, че срещу протестиращите на магистрала "Струма" е използван сълзотворен газ от страна на полицията", каза тя.

"Напрежението расте, а премиерът Денков обявява категорично, че Планът ще бъде изпратен така, както е, въпреки лъжата, че ще преговаря с протестиращите докрай.

Никой не преговаря със стачкуващите миньори, които са абсолютно прави и в справедлив протест защитават работните си места, семействата и децата си. Вместо преговори получават жандармерия и сълзотворен газ", добави Нинова.

"В същото време, Борисов обяви, че с Денков са се разбрали как точно да се промени Планът. Някой от вас има ли информация какво са се разбрали.

До довечера в 5 часа премиерът какъв план ще изпрати в Брюксел. Това е бъдещето на България за десетилетия напред, а това изобщо не ви интересува. Срещу справедливо протестиращи са изправени полицаи, които плашат с глоби от по 7000 лева", заяви Нинова.

"Ние от БСП за България, заедно с колегите от "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане" заедно внесохме проект за решение на НС, който да гласи следното:

1. Да задължи МС в срок до 15 октомври да приключи преговорите с ЕК в изпълнение на решението на това НС за промяна в Плана. Това не е изпълнено. Ние предлагаме до 15 октомври да го изпълни.

2. В срок до 20 октомври да изготви и представи доклад за предприетите действия и постигнатите резултати относно това.

3. Незабавно да се поиска едномесечна отсрочка за представяне на териториалните планове за справедлив преход и да не ни плаши, че ако до 5 часа не ги предаде, ще загуби парите по плана. Не е вярно!

4. В срок от 20 октомври да подпише със синдикатите Национално споразумение за справедлив преход.

5. В срок до 30 октомври да внесе  териториалните планове за Справедлив преход в ЕК."

"Ние настояваме от трите парламентарни групи, председателстващият да припознае тази точка и да я внесе незабавно за гласуване в зала. Само за 24 часа вече ви загубихме броя на извънредните точки, които внасяте ад хок в зала. Внесете поне една точка за доброто на България и а тези стотици хиляди хора и семействата им. Искаме 30 минути почивка и председателски съвет, за да решим", каза още тя.

Междувременно, докато тече заседанието на НС, хора в социалните мрежи качват клипове, обяснявайки, че протестирани биват заплашвани с водно оръжие. Диана Дамянова показа притеснителни кадри от безредиците. Ето какво казва тя:

"ВОДНИ ОРЪДИЯ ПРАЩА ВЛАСТТА. БРАВО!!!

Правителството си остави 4 /четири/ работни часа от вземането на решението за внасяне на териториалните планове, до тяхното изпращане в Брюксел.

За да не им се моткат някакви в краката, дори не направиха като за парлама някакви полуистински поне обществени

обсъждания.

Почетох от плановете - готини са. Особено частта, дето под соларите ще се развива земеделие. Има и още много много готини части, ама не ми е работа да си губя време с тях.

Не беше пропуснато да се сложи списък с фирми, дето или ще получа, или пък не пари от държавата, че да стане бардакът по-пълен.

Ама всичко това се грешки на растежа.

Не я разбират тази работа с общественото мнение и как се то информира.

Или пък нарочно не желаят да го информират, да не би то да вземе да прочете техните чиновнически безумия.

И днес, хоп - водни оръдия и сълзотворен газ срещу миньорите , които не стоят в телешки възторг пред факта, че правителството си е отделило цели 4 часа, за да приеме и изпрати тези планове.

И че.... е махнало /вероятно щото никой не е виждал какво ще се приеме/ фирмите на своя спонсор от списъка за подкрепа.

Като компенсация на тези безумни административни и пр дейности, приближените до властта анализатори във фейса, си късат ризите и са готови да линчуват работниците.

Като стар синдикалист да кажа, когато хората не са разбрали или убедени в действията на властта, защото тя си е оставила 2 часа за да ги убеди, тогава не работниците са виновни.

ПП А и в тези планове се отменя по същество решение на парламента, ама като на самия парламент не му пука, аз ли да се безпокоя за този дребен факт!"

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук