На брифинг след заседание на Министерски съвет вицепримиерът Корнелия Нинова коментира като спекула високата цена на олиото:

"В магазините има спекула на цена на литър олио.  Едва ли е разбирате,  че разликата от 2 до 5 лева  е оправдана. Спирането на износа от Украйна и Русия е една от причините за вдигането на цените и неоснователно."

"България в момента имаме милион и петстотин хиляди тона слънчогледово семе, четири години и половина производство на олио, тоест липса на суровина няма. Това, което забелязваме в последните дни за слънчогледовото семе в складове, във фабрики, са в очакване да се вдигне още цената или в очакване да го изнесат на по-високи цени, тъй като в момента в Европа и света има недостиг на слънчогледово семе и цената скочи на международните пазари."

" По принцип ще помогнем на българския народ в този труден момент и да спрем спекулата с цените. Няма да позволим да станат милионери на гърба на българския народ и на повишаването на цените."

"Има механизми това да се случи, всички възможности в закона - пълни проверка!"

"Ще влезем във всеки склад, ако трябва и ще установим какво се случва там, стокови борси и тържища, за да се установи какво се крие.

Държавата винаги ще подкрепи белият сектор и предприемачите, които работят на пазарни принципи. На тези които не следват конкурентния принцип да кажа -  ще срещнете цялата сила на държавата, всичко което ни позволява закон, всички институции ще бъдат вдигнати на крак и няма да позволим  да изнудвате в тези трудни моменти на кризи българския народ."