Ръст на трудовите злополуки у нас. Според статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ) от началото на годината у нас са засечени около 1300 нарушения, което е с 5% повече,  отколкото за същия период на 2022 г.

Петко Стефанов работи в строителната фирма, която сортира жълтите павета пред Народното събрание. „Разполагаме с медицински екип, светлоотразителни жилетки и ръкавици”, разказва той, цитиран от Нова телевизия.

До момента Стефанов не е ставал свидетел на инциденти по време на работа, а в горещите дни има създадени достатъчно добри условия на терен. „Спазваме почивките си, имаме студена вода, безалкохолно, доволни сме”, споделя още той.

По данни на НОИ от началото на годината до момента са станали 1269 злополуки на работните места. Като инцидентите при мъжете са се увеличили с близо 13%. Според експертите причините са свързани с неглижиране на правилата за безопасност.

„Рисковите професии са строителството, металургия, химия. Условията на труд, за съжаление, в по-голямата част от българските предприятия са далеч от това, което трябва да бъдат”, разказва  Огнян Атанасов от КНСБ.

А високите температури изискват извънредни мерки от работодателите, припомнят от Инспекцията по труда. По думите на главен експерт Ваня Джупанова при работата на открито са необходими по-чести почивки. 

Служителите имат право да откажат да работят, ако условията на труд застрашават здравето им, категорични са от Главна инспекция по труда. Оттам посочват, че могат да бъдат сигнализирани по всяко време, след което ще последва проверка.

Санкциите, които са определени в Кодекса на труда, са от 1500 до 15 000  лева. За първите шест месеца на 2023 година инспекторите са затворили 283 обекта.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук