Все повече млади хора избират да работят дистанционно. Без офис, без задръствания. Без стотици изгубени часове. Вместо това сами определят работното си време и място. Вижте как една фирма изцяло е преминала на работа от вкъщи и всеки служител е на различна точка по света.

Пълзящи автомобили, изнервени шофьори, препълнен автобус и метро. И целта е … офисът. Така започва всеки делничен ден за милиони работещи в големите градове. Сега си представете, че сутринта може да започне така: шум на кафе от кафеварката в собствената ви кухня и на компютъра вкъщи. И единственото разстояние да е това до... дивана или балкона.

От една година Симона и Ованес са забравили какво е да пътуваш до офиса. Просто защото офис нямат. Двамата са основатели на фирма за организиране на събития. И така техните работни места са в Барселона, Страсбург, София и… нявсякъде, където имат връзка с интернет. Рядко десетината служители се виждат, рядко и си говорят с... глас. Повече пишат. Като Теодора, която откриваме да работи от заведение в София.

„Нужен ми е само лаптоп и приятно място, като това. Тук идвам често, както виждате сме заобиколени сме от хора, работещи по същия начин”, разказва Теодора Добрева, служител, предава Нова телевизия.

Основният страх обаче било дали по този начин ще се запази ефективността на служителите.

„За нас беше най-шокиращото като резултат - продуктивността на работата се повиши с 30 процента”, похвали се Ованес Овасян.

И така -  за една година работа без офис равносметката е следната: ефективност – 30 процента нагоре. 800 лева на човек, спестени от транспортни разходи и 1000 килограма въглероден диоксид по-малко във въздуха. В същото време всеки служител е спечелил 500 часа от времето на път за работа, което сам да реши как да използва.

Но оказва се, така добре звучащата работа не е за всеки.

„Колкото и да заучи странно – трудно се намират служители, които да са ефективни и добре да работят вкъщи. Много хора могат да менажират времето си, но някои не успяват да се мотивират от вкъщи, или може да им липсва социалният фактор, може да са прекалено социални”, казва Ованес Овасян.

Тази форма на работа е предпочитана най-вече от така нареченото „поколение Y”. Родените през 80-те и 90-те. Международно изследване показа, че 64% от поколението работят дистанционно.  А следващото поколение – родените в ерата на интернет – няма да приемат работа, която да е само от офис.