Да няма монокини на плажа в Бургас - това е една от основните забрани, които ще важат и това лято, увериха спасители, пише “Труд”.

Мярката е част от Моралния кодекс за плажуване, който преди няколко години бе написан от представители от църквите и други организации в града.

Всички туристи в шок: Каква е тази нелепа глоба от 500 лева на плажа в Бургас

Плажният сезон в Бургас започва на първи юни, когато по ивицата вече ще дежурят спасители. Първоначално те ще са само на два поста, или четири спасителя, плюс линейка с медицинска сестра.

Така поетапно ще се увеличават, а на 1 юли вече всички ще са по вишките, към медицинският екип ще има и лекар. Морските стражи това лято ще са с ново работно време. Те ще са на вишките от 9 часа сутрин до 18:30 часа следобед. Досега бяха на работните си места от 8 до 18 часа.

“До края на седмицата от Министерството на туризма ще спуснат официално какво ще е работното време”, казаха пред наш екип морските стражи.

Те посочиха, че забраната за монокини се спазва първо, защото плажуващите така дами разсейват спасителите и те не могат да си вършат работата, и второ - защото плажът е пълен с деца и не е прилично.

“Жени по монокини миналото лято нямаше. От 4-5 години, те рязко намаляха”, обясниха още спасителите. По думите им, бум на монокини имало само за кратък период - в първото лято след пандемията, когато на плажа “паднали дрехи и задръжки”, заради дългата карантина и жаждата за свобода, но сега вече всичко е в рамките на допустимото.

Сезонът в Бургас започва и без Евин плаж. Вече години наред няма ограждения в единия край на Северната ивица, където преди години дамите трупаха тен по Евино облекло. До тях беше и Адамовият плаж.

Според друга забрана от кодекса, самите спасители не трябва да свалят мацки в работно време. Стражите от своя страна също се кълнат, че вече не са гларуси. С климатичните промени, морето се е изменило. Има много подводни течения и те непрекъснато трябва да са нащрек, да не стане някоя беля с летовниците сред вълните.

Според морските спасители, трябва да има повече младоци, които да се ориентират към професията им. Заплащането обаче не е много атрактивно, а и младите предпочитат по-лек ангажимент - примерно да са на басейните, където няма мъртво вълнение и работата не е толкова напрегната.

За сезона

Кърпят дупките по Аспаруховия мост

Морската градина с ново осветление и чешми

Спешни кърпежи на дупки по улиците започнаха в петте района на Варна, съобщиха от пресцентъра на Общината. Само в централния “Одесос” рехабилитацията ще обхване над 5000 кв. м пътна настилка.

Кърпежите на критични участъци са възложени след обходи и проверки на място, както и въз основа на получени сигнали от граждани. Приоритет е и запълването на дупки по Аспаруховия мост, което се очаква да приключи до края на следващата седмица.

С ново осветление посреща летния сезон Морската градина. В историческата є част са подменени 260 лампи, пуснати са и обществените чешми.

Изследват водата за Ешерихия коли

Нашите плажове в топ 5 по безопасност в Европа

Качеството на крайбрежните води е по-добро в сравнение с вътрешните води.

Най-голям дял на отлични води за къпане се наблюдава в Кипър (97,6%), Австрия (96,9%), Хърватия(96,7%) и Гърция(96,9%), обявиха в доклад от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) в сътрудничество с ЕК.

България е веднага след Гърция с 94,8% от места за къпане, които отговарят на най-строгите стандарти на Европейския съюз за “отлично” качество.

В оценката се подчертава къде плуващите могат да намерят безопасни места за къпане в Европа това лято. Водата се изследва за Ешерихия коли и Ентерококи.

Оценката е насочена специално към безопасността за къпане чрез наблюдение на бактерии, които могат да причинят заболявания при хората, а не върху общото качество на водата. 89% в Европа от класифицираните крайбрежни зони за къпане са с отлично качество в сравнение с малко под 79% от вътрешните водоеми.