Поканата за изпращане по фондовете за борба с последствията от коронавирус сега е отправена и няма как да се говори, че сме закъснели. Това обяви Андрей Новаков, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Българският евродепутат ще отговаря за европейското законодателство, което позволява страната ни да получи още 692 млн. евро към вече действащите оперативни програми. 

В предаването "Още от деня" по БНТ той каза, че ще се настоява средствата да бъдат отпускани със задна дата, за да покрият вече направените разходи за COVID-19.

По думите Европейската комисия се е забавила с решението как и по какъв начин ще се помогне на държавите заради кризата. България ще изпрати фактурите за направените разходи и ще очаква средствата за тях да бъдат покрити, стана ясно още от думите на Новаков. 

От изказването на Новаков се разбра също, че React EU е инструментът, по който може още в края на годината да вземем средства. Там се очакват 692 млн. евро.

По отношение на цялостната политика и финансирането за България евродепутатът каза: 

"Парите за България се увеличиха с 8%. Най-чисто се разходват средства. Не твърдя, че няма измами, а че българските власти ги хващат още преди да стигне до ОЛАФ"

"Никой не знаеше по света какво ще се случи. България е сред държавите, които влияят на процесите в Европейския съюз. Следете по резултатите", заяви още политикът.

На въпрос за "Зелената сделка" Андрей Новаков каза:

"Няма година, в която някой да ни кара да затваряме ТЕЦ-овете. Вижда се, че един от приоритетите на Германското председателство е "Зелената сделка", но това ще се прилага с години напред. Това е процес, който не можем да игнорираме".