Докато баровете и дискотеките у нас предсрочно отвориха врати, в около една трета от страните - членки на ЕС, те продължават да са затворени. В останалите пък действат редица ограничения, в това число и забрана за танци и натискане по сепаретата на закрито, пише "Монитор".

На места е предвидено да не се сервира на бара, а само по масите, които заемат дори дансингите. А глобите за неспазване на разпоредбите са повече от солени (виж таблицата). Това показва равносметката от сравняването на мерките, прилагани у нас и в останалите членки на съюза плюс Великобритания спрямо заведенията. Страната ни е и една от малкото в ЕС, позволила присъствието на фенове на стадионите.

У нас всички питейни заведения са отворени от 15 юни, като първоначално се предвиждаше това да стане от 1 юли, а клиентите да са с маски. В крайна сметка обаче здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, според която датата за отваряне на врати на дискотеките и баровете беше изместена за по-рано, а клиентите не са задължени да носят маски.

Има няколко условия, които трябва да спазват собствениците, като например заведенията им да работят само на 50% от капацитета си, за да има дистанция, а персоналът трябва да е снабден със защитни предпазни средства - маски или шлемове, както и да бъде тестван за COVID-19 от собствениците на заведенията за тяхна сметка. Това обаче поголовно не се спазва, като се очаква всеки миг да тръгнат проверки по тях от РЗИ-тата.

Именно заради риска, породен от събирането на много хора на затворени пространства и на фона на нарастващия брой на заразените у нас, против отварянето на нощните заведения се обявиха едни от най-маститите имена в здравеопазването у нас - шефът на най-голямата спешна болница проф. Асен Балтов, здравният инспектор доц. Ангел Кунчев, както и пулмологът д-р Александър Симидчиев, но въпреки това в крайна сметка на баровете и дискотеките беше позволено отново да отворят врати.

В сравнение с отварянето на заведенията у нас в останалите страни от ЕС се наблюдават съществени разлики в този бранш.

Дискотеките в Италия отвориха врати също на 15 юни и веднага се напълниха със зажаднели за веселба купонджии. Те обаче стреснаха собствениците, тъй като се оказа, че никой не иска да спазва мерките, наложени на нощните локали.

И особено една от тях - забраната на прегръдките, или иначе казано на натискането по ъглите и на танците с плътно долепени тела. Това причини доста главоболия на съдържателите на дискотеките, тъй като освен увеличеният брой на яки охранители по входовете, мерещи температурата и раздаващи дезинфектант, те трябваше да наемат също така персонал за контрол на дисциплината.

Още по-трудна е другата задължителна за дискотеките мярка - да се танцува само на открито - по тераси, площадки, в градини, паркове или върху пясъка на плажа. Ето защо много дискотеки, които нямат условия за купонясване под небето, просто продължават да бъдат затворени в очакване на по-добри времена. В Италия са и едни от най-солените глоби в ЕС. В Ломбардия например санкция от 400 евро грози хората, вървящи без маски по улиците, а в някои от другите райони нарушенията на мерките могат да струват до 3000 евро.

В очакване са пък нощните клубове и дискотеки на доста места в Европа. В Германия те изобщо не са отваряли (именно по тази причина купоните се пренесоха в парковете), а глобата за нарушаващ забраната за работа танцувален клуб е от 1000 до 10 000 евро. В Дания тези заведения остават затворени до есента.

В Австрия клубовете пък работят, но до 1 ч. през нощта – часа, в който обикновено става най-интересно, в Швейцария краят пък идва още по-рано - в полунощ. В Гърция ситуацията е малко по-добра - там забавата продължава до 3-4 ч. Ресторантите са отворени, подобно на нас, и пак, подобно на нас, сервитьорите трябва да са с маски и шлемове. Разликата е, че се бди стриктно за спазването на тези разпоредби и ако бъдат хванати без такива, ги грози 5000 евро глоба.

Затворени остават дискотеките и клубовете във Франция и французите, които много обичат този начин на живот, неимоверно скърбят за тях и се опитват да компенсират липсата им с партита навън. Същия подход са избрали и във Великобритания, а в Ирландия пък е съвсем различно - там пъбовете ще отворят едва на 20 юли, при това без храна.

Любопитен е моментът, че за разлика от българските заведения за нощни птици в повечето страни от ЕС танците в дискотеките и нощните клубове са забранени, а в Холандия например са възможни, но в седнало положение на столове поставени на санитарната дистанция от 1,5 м (именно това е безопасното разстояние в повечето държави). В такава купонджийска страна като Испания например танците също са забранени, а за да няма шанс за масови нарушения, на дансингите са поставени маси и столове - отново на прилично корона разстояние. Баровете трябва да намалят капацитета си с две трети, въпреки че правителството казва, че могат да отворят терасите си, за да осигурят повече пространство.

Маските са задължителни на обществени места, където не може да се спазва дистанция, а нарушителите трябва да си приготвят 100 евро.
Що се отнася до ресторантите или до кафенетата, които в Италия работят от края на май, то задължително е разстоянието между масите да бъде поне метър и половина, а между клиентите - най-малко метър. Сервитьорите обслужват задължително с предпазни маски и ръкавици за еднократна употреба, докато за клиентите са задължителни само дезинфекцията на ръцете и измерването на телесната им температура на влизане.

Първоначално санитарните власти пожелаха на всеки клиент да бъдат осигурени поне 4 квадратни метра площ, но след като съдържателите изреваха дружно, че така ще фалират, изискването бе анулирано. Подобни са изискванията за работа на тези заведения и в повечето европейски страни, навсякъде е ограничен броят на посетителите, обслужването става с маски и съответно на повечето места за нарушителите са предвидени глоби.

Не по-малко знаков е и фактът, че както се оказа, България е сред лидерите в струпвания на хора на други особено важни за публичността места, където властва естетиката на тълпата - стадионите.

Българските фенове са едни от малкото в Европа, които могат да посещават стадионите след рестарта на футболните първенства.

Макар и спазвайки определени правила и ограничения (от днес, с променена заповед на Ананиев, по 3000 човека в сектор и през седалка дистанция), родните ултраси са сред привилегированите, що се отнася до огромна част от колегите им на Стария континент, в това число и страните от топ 5 на първенствата. На Балканите с подобна възможност могат да се похвалят единствено в Сърбия и Хърватия.  Там първоначално също стартираха с ограничения по трибуните, които постепенно почти изцяло отпаднаха.

Освен у нас и в западните ни съседи в Европа фенове по стадионите има още в Чехия, Полша, Русия, Словакия, Беларус, Дания и... Фарьорските острови. На подобен лукс не се радва нито едно от Топ 5 първенствата на Стария континент. В Испания, Англия и Италия мачовете се играят пред празни трибуни, като с помощта на компютърни технологии се добавя атмосфера (скандирания и песни, записани предварително) при телевизионното предаване.

В Германия шампионатът се рестартира най-рано, като преди дни завърши, но отново без фенове по трибуните. Франция, Белгия и Холандия пък изобщо не стигнаха до футбол, като обявиха предсрочно прекратяване на сезона.

Къде какво е отворено в останалите страни от ЕС

Италия

Дискотеките са отворени от 15 юни, но танците са позволени само на открито.
Прегръдките и близкият физически контакт на закрито са забранени. Мери се температурата на входа, Прави се резервация по мейл.
Масите в ресторантите са на метър и половина една от друга. Сервитьорите са с предпазни маски и ръкавици.

В някои райони освен маски и по улиците, хората е задължително да носят на места и ръкавици. Глобите за неспазване на регламента варират от 400 евро до 3000 евро.

Швейцария

Дискотеките са отворени, но само до полунощ и с максимален таван за прием на клиенти до 300 души. Клиентите попълват формуляри.
Отворени са стриптийз баровете и публичните домове.

В ресторантите е задължителна социална дистанция от метър. Сервитьорите трябва да носят маски. Клиентите оставят задължително личните си данни, за да могат да бъдат открити при евентуален случай на зараза.

Австрия

В ресторантите има ограничение от максимум 4 души на маса. Работят до 1 часа, персоналът както в тях, така и в кръчмите задължително носи маски при контакт с клиентите.

Носенето на маски е задължително в обществения транспорт, включително такситата, а също в аптеките и местата с голямо струпване на хора.
От 1 юли се разрешава събиране на не повече от 250 души на закрито при разпределени места и на не повече от 500 на открито.
Глобата за неносене на маска е 25 евро, а на други мерки – 50 евро.

Германия

Задължителна дистанция между хората от 1,5 м.
Клубовете са затворени в някои от провинциите, в други са отворени, но със забрана за танци.
Носенето на маска е задължително на закрити публични места и в обществения транспорт.

Глобите за неспазване на задължителните рестрикции варират от 25 евро до 5000 евро. За неносене на маска в заведенията е от 10 до 100 евро.

Дания

Дискотеките и клубовете са затворени до есента.
Концертните зали със седящи места са отворени.

Забранени са събиранията на повече от 50 души. Бройката ще се вдигне на 100 души от 8 юли и на 200 души от 8 август.
Маските не са задължителни.

Нидерландия

Баровете, ресторантите, музеите, кината и дори заведенията за музика са отворени, но с таван за посетители от 100 души, считано от 1 юли.
Танците в клубовете и дискотеките са забранени освен в седнало положение.
От 1 юли се отменят ограниченията за максимален брой посетители на публични мероприятия, но при седящи места. Посетителите предварително поръчват билетите и потвърждават, че не са заразени.
Маските са задължителни за градския транспорт и фериботите, глобата е 95 евро.

Чехия

Ресторантите са отворени от 25 май. Заведенията също.
Мачовете са позволени при таван на феновете, които се допускат. В момента е позволено събирането на 1000 души на едно място.

Полша

Препоръчва се разстояние между хората от 2 метра. Изключения се правят за членовете на едно домакинство, но носенето на маски е задължително.
Само с маска се допуска в обществения транспорт, магазините, банките, театрите, болниците и всички закрити помещения със струпване на много хора. Изключение се прави за ресторантите и баровете, когато клиентите са седнали на маса. Сервира се само по масите.

Забранени са мероприятията с участието на повече от 150 души.

В заведенията масите трябва да са дистанция 2 м, а клиентите - с маска, освен ако не се хранят.
Фитнесите работят на 50% от капацитета, басейните - при не повече от 4 души в коридор. При футболните срещи е позволена публика, но само на 25% от капацитета.

Естония

Отворени са сауните, басейните, спортните зали, галериите и музеите, но при условие че се спазват изискванията за раздалечаване.
От 1 юли се отварят и нощните клубове, както и стриптийз баровете при препоръка да се спазва формулата 2+2 (на групи по максимум двама на 2 м разстояние).

Финландия

От 1 юли в центъра на Хелзинки - на Сенатския площад, ще се открие зона от 16 „поп-ъп“ ресторанта с тераси.
Отменя се и препоръката младите да се въздържат от контакти с по-възрастни хора.

Унгария

Носенето на маски е задължително в магазините и в обществения транспорт.
Парковете, басейните и баните също са отворени.

Литва


От 17 юни носенето на маски на официални места не е задължително.
Заведенията са отворени, но със забрана за продажба на алкохол.

Белгия


Маските са задължителни в затворени пространства и градския транспорт. Разстоянието между хората е поне 1,5 м.
Преди седмица беше разрешено на проститутките в Брюксел да подновят работа. Публичните домове ще бъдат снабдени със защитни маски и сапуни, закупени от общината.

Франция

От 15 юни кафенетата и ресторантите са напълно отворени.
Баровете и дискотеките остават затворени.
Маските са задължителни в градския транспорт за всички над 11 години. Глобата за нарушение е 135 евро.

Словения

Маските са задължителни в затворени пространства.
От 1 юни са позволени събиранията на до 200 човека.
Ресторантите са отворени при спазване на хигиенни норми.

Испания

Клубовете и дискотеките са отворени от 8 юни, но танците са забранени.
На дансингите се слагат маси и столове, но при спазване на социална дистанция.
Баровете работят на капацитет от една трета.
Маските са задължителни на обществени места, където не може да се спазва 1,5 метра дистанция, глобата е 100 евро.

Португалия

Маските за лице са задължителни в магазините, училищата и градския транспорт. Глобата е 120 евро.
От 30 май са възобновени религиозните служби.
Отворени са по-големите магазини, детски центрове и кина.

Люксембург

- Местните власти раздават по пет маски на човек.
Нощните клубове не работят.
В ресторантите дистанцията е 2 метра, но може и по-малко, ако масите са разделени със специални щитове.
Клиентите могат да свалят маските си, когато са на масата, но не могат да се придвижват без тях.
Максимално могат да бъдат настанявани на маса до 10 души, освен ако не са от едно домакинство.

Великобритания

От 4 юли се намалява препоръчителната дистанция между двама души от настоящите два метра на метър там, където е невъзможно двуметровата дистанция да се спазва.
Пак от 4 юли, в случай че са обезопасени срещу коронавируса, право да отворят ще получат и хотели, хостели и други места за настаняване, а също ресторантите, кафенетата, баровете, пъбовете.
За момента ще останат затворени казината, нощните клубове, спа центровете.
Носенето на маска в обществения транспорт също остава задължително.
Глобата за нарушение на мерките е 100 паунда при първо провинение, 200 при второ, а при пето скача на 1600 паунда.

Румъния

Отворени са заведенията, както и плажовете, нощните заведения и баровете също работят, но при спазване на социална дистанция.
Разрешени са спектакли на открито с максимум 500 зрители и спортните състезания на открито.
Глобата за неносене на маска е 100 евро.

Ирландия

Моловете подновиха работа от 15 юни.
Баровете ще отворят врати на 20 юли, но без да се сервира храна.

Гърция

Носенето на маски на закрито е задължително, глобата за неспазване е 150 евро.
В ресторантите сервитьори, бармани и друг обслужващ персонал са задължени да са с маски-шлем, а глобата е 5000 евро.
На плажовете чадърите и шезлонгите са на дистанция от 3-4 метра. Масите в таверните и ресторантите - на 2 метра.
Дискотеките са отворени от 6 юни, но при спазване на дистанция от около 2 метра.

Кипър

Хотели, ресторанти и барове работят нормално.
Маските са препоръчителни, не задължителни.