През първия ден от 2018 година времето ще е предимно слънчево и почти тихо. В сутрешните часове на места в низините ще се образува мъгла или ниска облачност. Ще се затопли още и максималните температури ще бъдат между 10° и 15°, по-ниски ще останат в районите с мъгла. Привечер от запад облачността, отначало средна и висока ще започне да се увеличава и вплътнява. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), цитирана от "Фокус".

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево и почти тихо. В сутрешните часове на места с намалена видимост. Максимални температури на въздуха: 10°-12°. Температурата на морската вода е 10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа силен вятър от запад-югозапад.

Вечерта над масивите от Западна България облачността ще се увеличи. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 8°, на 2000 метра – около 3°. Във вторник и сряда ще има по-значителни увеличения на облачността, на отделни места ще превали слаб дъжд.

Първия ден в Източна България вятърът от югозапад временно ще се усили и температурите там ще са високи. Постепенно вятърът ще се ориентира от запад, втория ден - от северозапад, ще се усили и с него ще започне застудяване. В четвъртък ще преобладава облачно време, още преди обяд в Западна България ще завали дъжд, който бързо ще премине в сняг. В Източна ще е почти без валежи. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца – ще се понижава.