Абитуриентката от Математическа гимназия Мария Петрова бе избрана от казанлъчани с 3 577 гласа за 52-та Царица Роза. Тя е първата виртуално избрана Царица Роза. Това бе обявено на специална церемония в Музея на розата в Казанлък.

Пред журналисти Мария Петрова поясни, че възнамерява да продължи образованието си в Пловдивския университет, като ще следва български и английски език. Мечтае в Казанлък да има повече млади хора, повече усмихнати деца. Обича спорта и призовава за опазване на природата чиста. 


Сузан Иглева, ученичка в Средно училище “Екзарх Антим I“ бе избрана за първа подгласничка на Царицата с 3 169 гласа. Тя свързва бъдещето си с медицината, която ще следва в Пловдив.

Втора подгласничка е Стефани Кръстева, дванайсетокласника от Профилирана природо-математическа гимназия “Никола Обрешков“.

За нея своявот са дали 1 774 казанлъчани и техни приятели. Стефани възнамерява да следва фармация в София.

Всички претендентки за титлата „Царица Роза 2020“ получиха от кмета Галина Стоянова като подарък сувенирни рози. Официалната церемония по коронясването на Царица Роза ще се състои на 5 юни, информира Агенция "Фокус".

В продължение на една седмица, като част от 117-те Празници на розата, казанлъчани и приятели на Казанлък имаха възможност да изберат Царица Роза 2020 на специално създаден за целта сайт.

Електронният формат на празниците и на конкурса се наложи заради световната пандемия.

Създателите на сайта отчитат огромен интерес към гласуването. 16 098 общо са регистрираните реални гласа и още десетки хиляди непотвърдени и невалидни.

Всеки гласувал може да провери как е отчетен гласът му - подава се заявка към системата за проверка на вот, потвърждава се мейлът, с който е гласувано и системата изпраща информация на същия мейл.

Снимка: Община Казанлък

За честността на вота, нивото на представяне на младите момичета и техните послания към казанлъчани следеше тричленно жури, под председателството на Николай Златанов, председател на Общински съвет – Казанлък. Другите двама членове на журито са физикът Теодоси Теодосиев и директорът на Художествената галерия Христо Генев.