Втора смяна до 18.30 ч. препоръчва Министерството на образованието и науката на 337-те училища в страната с двусменен режим на обучение.

Предложението е с цел да се улеснят учениците и да се осигури тяхната безопасност. Това коментираха експерти от просветното министерство пред „Монитор“ във връзка с изказване на зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.

Пред DarikNews тя коментира, че по-ранното приключване на занятията ще доведе до по-малко натоварване на децата и намаляване на пътнотранспортните произшествия с ученици, тъй като шофьорите ще са по-концентрирани на пътя. Тази идея на МОН обаче не е задължителна за учебните заведения в страната, а е единствено препоръка, тъй като не всички училища могат да осъществят тази промяна.

Зам.-министър Михайлова добави, че в някои училища вече е въведена тази практика. Там, където има нулеви часове, децата тръгват с час по-рано и се прибират в 18.30 ч., вместо в 19.15 ч. при максималните седем занятия.

Това е една от мерките за безопасност на децата, които предвижда министерството. Програмата предвижда и обучение на учениците относно правилата за движение и пътните знаци, както и необходимостта да носят светлоотразителни жилетки.

МОН също работи за въвеждането на едносменен режим на обучение, но е трудно да се реализира в цялата страна, коментират експерти от министерството. Всеки град е с различен етап на подготовка, тъй като това зависи от много фактори. В по-големите градове има повече ученици и съответно директорите срещат проблеми с въвеждането на една смяна.

Тази реформа може да бъде осъществена най-рано през 2029 г., стана ясно от думите на Михайлова.