Отвлеченият от сектанти на Каула Дхарма малък московчанин е намерен в Беларус, съобщават руски медии, позовавайки се на Юлия Иванова – официален представител на Московския главен комитет на СКР. 5-годишното момченце e отвлечено от привърженици на една от деструктивните секти през юли 2016. В момента се решава въпросът по връщането на детето, отвлечено от жилище в северна Москва, на неговите родни баба и дядо.

Освен това следствието установи кръг от лица, съпричастни с изчезването на детето и свързани с други престъпления. Трима от съучастниците са задържани на територията на чужди държави и в момента са в процедура по екстаридиция. Юлия Иванова уточни, че наказателното дело до момента е за убийство на непълнолетен. Въпросът по уточняване на обвинението ще се решава след разпита на заподозрените.

Заявление за изчезването на детето са подали бабата и дядото. Много бързо се е разбрало, че майката, която въобще не се е тревожила от отсъствието на момчето, е членка на сектата. Известна била със своето волно отношение към „вселенската любов“. Това е определило и основната насока за разследване на случая.

„Почти година бе нужна, за да се установи местонахождението на лицата, свързани с отвличането и с други престъпления, в това число и такива от сексуален характер срещу непълнолетни. Във вторник и сряда в България и Беларус са задържани трима граждани на Руската Федерация, обявени за международно издирване по линия на Интерпол. Сега се решава въпросът за тяхната екстрадиция.“, каза още източникът. Според него на 7-ми юни детето е било намерено в Могилевски район в Беларус. Съпровождащият го мъж е задържан като съучастник в отвличането.

Припомняме, че соченият за главатар на руска порно секта Митрадевананда Свами, беше задържан в Бургас, а Апелативният съд му наложи наложи мярка за неотклонение задържане под стража. В кулоарите на съда пък Татяна, която е една от приближените до гуруто заяви: „Майката на това дете има семеен конфликт. Напуснала е Русия с детето, но бабата и дядото са против. И оттам тръгнаха историите, че Схвами убива деца, насилва жени и т.н. Това не е вярно. Детето ще бъде върнато до седмица в Русия. Ще бъде освидетелствано от адвокат. И тогава ще видим ще бъдат ли открити нови дела“, каза тя, цитирана от Burgasinfo.com.

Митрадевананда Свами бе арестуван в Бургас преди броени дни по обвинение в убийство на дете и сексуално насилие над жени в родината си. Руснакът бе издирван с червена бюлетина от Интерпол, а според властите в страната му има достатъчно доказателства затова, че той е лидер на органазирана престъпна група за сексуална експоатация на жени. Москва настоява България незабавно да го екстрадира. В крайна сметка съдът в Бургас разпореди той да остане под стража до експулсирането и отхвърли искането за домашен арест. Свами пристигнал у нас миналата година, с него дошли и част от последователите му.