Сред големите градове на страната жилищата ново строителство са поскъпнали най-много в Русе - с 28,6% за година, показват данни на Националния статистически институт. При старото строителство най-голямото покачване на цените също е в Русе - с 22,3%.

Така Русе запазва първото си място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класацията за най-бързо общо поскъпване на жилищата. През второто тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите в крайдунавския град са с 23,3% по-високи от същия период на миналата година. Русе е лидер в класацията за второ поредно тримесечие, а преди това на челното място беше Варна, припомня "Труд".

Покачването на цените на имотите в другите големи градове с над 120 хил. жители също е голямо. Това показва, че търсенето на имоти нараства във всички големи градове на страната.

По отношение на съществуващите жилища на второ място по покачване на цените е София с ръст от 19,4% само за година. При новото строителство поскъпването в столицата е с 14,4%, което отрежда на София трето място в класацията по този показател след Русе и Бургас. В резултат общото поскъпване на жилищните имоти в столицата е средно със 17,3% за година.

На трето място след Русе и София по общо покачване на цените на жилищата е Бургас с 14,9% за година, показват данните на НСИ. В морския град цените на съществуващите апартаменти и къщи са нараснали с 14,9% за година, а поскъпването на новото строителство е с 16,4%. Така само по отношение на новите къщи и апартаменти Бургас е на второ място по поскъпване след Русе.

До голяма степен средните цени при новото строителство зависят от това какви жилища излизат на пазара. Ако през даден период бъдат завършени и продадени повече луксозни апартаменти в престижни квартали, това води до покачване на средните цени в града. Ако при новото строителство преобладава делът на обикновените кооперации, ръстът на цените е по-малък.

На четвърто място по поскъпване на имотите за година е Стара Загора с ръст на цените от 12,6%. Цените на новите апартаменти и къщи в града са нараснали с 2,2%, а на съществуващите жилища - със 17,3%.

Петото място в класацията е за Пловдив. Имотите в града под тепетата са поскъпнали с 8,6% за година. При новото строителство ръстът на цените в града е с 3,3% за година. А при съществуващите жилища поскъпването е с 12,9%.

На шеста позиция е Варна с повишение на цените на къщите и апартаментите със 7,9% за година, като тези данни на НСИ не включват продажбите в курортни комплекси. При новите жилища ръстът на цените в морската столица е само с 0,2%, но при старото строителство поскъпването е с 12,4% за година. Любопитно е, че във Варна покачването на цените на съществуващите къщи и апартаменти е значително по-голямо отколкото на новите.

А в Бургас ситуацията е различна - цените на новото строителство нарастват повече. През 2020 г. във всички големи градове на страната старото строителство се представи по-добре по отношение на движението на цените. След това обаче това се промени и сега има градове, в които поскъпването на новото строителство е по-голямо отколкото на съществуващите апартаменти.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 14,6% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът в цените е с 12,3%, а при съществуващите - с 16%. Разликата в поскъпването на новите и съществуващите жилища не е голяма. Причината за това е голямото търсене на пазара.

Само в рамките на второто тримесечие на годината лидер на пазара е Русе с повишение на цените на имотите от 9,5%. Новите жилища в града са поскъпнали с 5,9% за три месеца, а при старото строителство повишението е с 10,4%. Лидер по поскъпване на новите жилища през тримесечието е Бургас с 13,8%.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук