78% от българите са срещу еднополовите бракове. Това сочат данните от представително проучване на "Галъп интернешънъл", свързано с разбирането на пълнолетните българските граждани за семейните отношения. Същевременно допитването показва, че разводите, свободните отношения, без сключен граждански съюз и абортите, се приемат широко.
 
Българите са умерено толерантни, когато става дума за семейните отношения. Това показват данните на "Галъп интернешънъл“" от началото на декември - седмици преди Рождество Христово, което празнуваме като семеен празник.
 
Разводите, свободните отношения и абортите се приемат широко. 70% от участвалите в допитването се обявяват в защита на правото на аборт и развод. Над 70% защитават правото на съжителство без брак и деца в съжителство без брак. Това показва, че по въпроса за семейните отношения и децата обществото ни по-скоро е възприело по-либерален стандарт. 
 
Категорично обаче е нежеланието за допускане на еднополови бракове. Те събират най-голям дял отрицание в изследването - 78% са "против". Бракът между лица от един и същи пол се одобрява от едва 12%.
 
Около две трети от пълнолетните българи се обявяват "за" възможността хора от различни етноси и раси да сключват брак помежду си, отчита още изследването. Очевидно етносът и расата към днешна дата вече не се разглеждат като възпиращ фактор в семейните отношения 
Идеята за възпитателно насилие не се споделя широко. Макар и с повече нюанси, по-скоро надделява мнението, че шамарите за децата не са приемливи. "Галъп интернешънъл" редовно проверява и отношението към насилието над жени. В изследване наскоро се оказа, че то се отрича широко исамо 7% възприемат, че мъжът може да удря жена.

Въпросните 7% обаче се равняват на над 300 000 души, а е възможно да има "скрити" отговори - което означава, че тревогата остава валидна.

И още данни от изследването. 75% нямат нищо против основно мъжът да отговаря за доходите в семейството. И мъже, и жени отговарят в еднаква степен с "да".
 
Данните са от редовната ежемесечна, независима от външно финансиране, програма изследвания „лице в лице“. Проучването е проведено между 30 ноември и 7 декември сред 818 пълнолетни българи . Изследването е планирано и проведено по повод предстоящия празник. То е реализирано  преди започналия наскоро дебат за толерантност към хомосексуализма и няма нищо общо с него, уточняват авторите на допитването.