В България има поне 2856 граждани, които живеят на семейни начала с партньора си от същия пол. Това става ясно от получените от фондация ГЛАС данни от Национален статистически институт.

Националното преброяване на населението и жилищния фонд се проведе преди две години и в него имаше възможност за посочване на съвместно съжителство без брак на един и същи адрес, независимо от пола на партньорите.

Тогава фондация ГЛАС проведе национална кампания, която да популяризира тази възможност и да окуражи гей двойките в България да заявят себе си като семейство.

Огласените сега данни показват, че 1428 еднополови двойки смело заявяват съществуването си и искат да имат същите права като останалите граждани.

От фондация ГЛАС изказаха благодарността си към всички 2856 гей хора, които откликнаха на призива да се включат в преброявано и призоваха политиците да последват смелостта им и да постъпят отговорно към всички граждани, като създадат условия еднополовите семейства да имат своята правна уредба.

Според Симеон Василев, председател на фондация ГЛАС, „еднополовите семейства в България са много повече, но дефицитите на преброяването и обществената стигма не могат по покажат реалната картина.

Но дори и това, че в България има хиляди двойки, които живеят като семейства без достъп до същите права, а и задължения като останалите български граждани, трябва да е достатъчно основание държавата и политиците да регулират този въпрос.“

Данните от националното преброяване, което се провежда от НСИ на всеки десет години, би трябвало да бъдат основа на законодателни и управленски решения в дългосрочен план.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук