Храните поскъпнаха с 25% за една година. Това показват данните на Националната статистика спрямо миналия януари.

Инфлацията на щанда при хранителните продукти е най-голяма, а една трета от доходите на домакинствата у нас отиват именно за основните стоки за трапезата, показва проверка на Нова.

Заради ръста на цените в търговската мрежа вече се отчита и намаление на потреблението на хляб и тестени изделия, както и на месо и плодове. А държавата започна проверки за необосновано вдигане на цените. 

С най-голям ръст на щанда са млечните продукти и яйцата. През последната година на едро потребителската кошница, в която влизат 27 продукта, е поскъпнала от 91 на 112 лв. 

Сметката в отделните държави показа, че продуктите от списъка струват най-скъпо у нас и в Испания – около 60 лв. При съседите - съответно 54 лв. в Румъния и 50 лв. в Гърция. Най-евтино пазарът с 10-те стоки от малката потребителска кошница излезе във Великобритания - 47 лв. 

Търговците на дребно у нас обясняват по-високите цени на някои от стоките, както с по-високия ДДС при храните, така и с по-скъпия транспорт – за да достигнат от производителите в Европа до рафтовете в страната ни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук