Лятото вече е в разгара си, а температурите надвишават 30 градуса и все повече хора си задават въпроса как да влязат във форма. Отговорите даде тази сутрин нутриционистът Яна Данаилова в ефира на Bg On Air.

"Най-лесният начин да влезем във форма е да не излизаме от нея, но ако не сме спазили тази максима - има начин да редуцираме здравословно теглото си. Трайната редукция изисква комплексен подход и време. Най-вече, за да постигнем трайни резултати. Лятото е благоприятен период за редукцията на тегло, тъй като има изобилие от плодове и зеленчуци на пазара, които са богати на фибри и малко калории. Те могат да дадат усещане за ситост на цената на малко калории", заяви водещата на предаването "Линия здраве" по същата медия.

Данаилова подчерта, че гладуването е опасно и трябва да се случва под наблюдението на лекар.

"Не препоръчвам тоталния глад, но калорийният дефицит може да доведе до загуба на тегло. Хубаво е да увеличим двигателната активност, съня, активната почивка. Всеки човек има различен физиологичен статус, много често наднорменото тегло се развива не на фона на калориен излишък, а на хормонален дисбаланс - смущения в щитовидната жлеза, инсулинова резистентност. Това са лайфстайл заболявания", добави още тя.

По думите ѝ ние често нарушаваме чувството за ситост.

"Бебето, когато започне да върти глава, значи е сито. И тук майката трябва да спре, това: "Хайде за мама, хайде за татко" води до нас възрастните, които нямаме усещане за ситост и ние нарушаваме тези сигнали от нашия мозък, и поглъщаме повече количества храна, отколкото е нужно. Обикновено количествата храна трябва да са с големината на юмрук, а аз, отивайки в заведение, виждам огромни порции.

Статистиката в световен мащаб е плашеща, около 60-65% хората са с наднормено тегло, а затлъстяването е също в немалки проценти", поясни нутриционистът. И добави, че в България около 30% от децата под 18-годишна възраст са с наднормено тегло, а 11-12% са със затлъстяване.

"Това крие рискове за нашето здраве. Наднорменото тегло е възпалителен процес, нарушение на организма. Следва да подходим отговорно, не толкова да редуцираме теглото си, колкото да възстановим здравето си, защото заболявания като диабет Тип 2, сърдечно-съдови заболявания, дори рак - тропат на вратата, когато не обръщаме внимание. Едно балансирано хранене, богато на храни, които изобилстват от фибри, фибро нутриенти, витамини, минерали, качествен протеин - това е формулата за здравословна редукция, съчетана с двигателната активност и сън. Безсънието води до напълняване", категорична е Яна Данаилова.

И съветва, ако пълнеем на фона на не толкова калорични храни - да се обърнем към специалист.

"Може да има здравословен проблем, който стои зад това наднормено тегло. Когато човек дойде при мен с молба да му помогна да редуцира теглото си, го питам с какво се боря с апетит или хормони. Когато е само апетит е лесно, тогава се структурира менюто, така че да има насищане на повече полезни мазнини и фибри, които създават усещането за ситост. Здравословният темп за редуциране на тегло е около килограм, два на седмица. Периодичните напъни да влезем във форма не водят до устойчив резултат, йо-йо ефектът ни е гарантиран", коментира още специалистът.

Данаилова сподели, че ако имаме напълняване около корема, но на фона на слабо телосложение, тогава може да се помисли дали няма отклонение в нивата на инсулина или кортизола (хормон на стреса).

Попитана как да се борим с апетита към сладкото, тя отговори така:

"Фруктозата се метаболизира по различен начин от черния дроб. Ако консумиране само плодове - не е страшно, опасен е глюкозо-фруктозният сироп, който е в десертите. Когато има глад към сладко, е хубаво да се изследва човешкото тяло и показателите, за да видим дали няма нарушения и тлееща, или изявена инсулинова резистентност. Най-хубаво е да хапнем плод. По повод може да си позволим нещо сладко.

Това, което ме притеснява мен, гледайки менютата в детските градини, е сладките изделия с бяло рафинирано брашно са ежедневие. Това води до напълняване на децата, съчетано със седенето пред екрана, децата не играят навън, не тичат."

А според нея консумацията на животински продукти е личен избор, но често прекомерната употреба има доста рискове.