"Някой разбра ли каква е позицията на правителството и в частност на Румен Радев по повод принудително сваления самолет от Беларус след снощната среща на лидерите на ЕС? Особено при положение, че даже на борда е пътувал и български гражданин?

Това запита във Facebook бившият депутат от ГЕРБ Александър Ненков по повод принудителното отклоняване на самолет на Ryanair и кацането му в Минск, за да бъде свален беларуският гражданин Роман Протасевич, който е бил отведен от органите на реда.По-рано днес МВнР излезе с официална позиция по темата и определи като неприемливо отклоняването на самолета. Ситуацията бе посочена като тревожна.

От МВнР също така съобщиха, че няма данни на борда на летателната машина да е имало български гражданин.

Вчера излезе информация, че на борда на самолета е пътувал български гражданин, но днес тя официално не беше потвърдена. 

Не е постъпвало и искане за съдействие.

Междувременно позиция по случая изрази и лидерът на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов, който заяви,че подкрепя категорично заключенията на Европейския съвет по темата Беларус.

Случаят бе разискван и на заседание на Европейския съвет.

Евролидерите осъдиха действията на беларуските власти. В Минск обаче отричат обвиненията, а Москва заяви, че това е вътрешен въпрос и не се меси.