Баби от кюстендилските села приемат поръчки за лютеница и кьопоолу по селски от домашен зарзават. За сега бизнесът им е повече семеен, правят зимнина за децата си и близки в града, но заради изобилието от чушки и домати в градините обмислят да разширят производството. Пресметнали са, че себестойността на лютеница без варене излиза между 6 и 8 лева за килограм, но я дават наедро.

В цената не влизат бурканчетата и стерилизацията. В бабината лютеница слагат печени и обелени дебели червени чушки, готово доматено пюре, сварени моркови и счукан чесън. Зарзаватът се смила с машинка за месо, но през едрата решетка и се подправя със сол, малко захар, сгорещено олио, а по вкус и с черен пипер. От скоро е на мода и нов модел лютеница с лукчета и локум, които просто се добавят в смлените зеленчуци. Добре разбърканата консистенция се пълни в бурканчета и добре затворени, те се стелиризират. Бабите казват, че процедурата е „изиетна" или „пипкава", което значи че отнема много време, но за труда си те не слагат висока цена.

Многодетно семейство от Перник вече е направило сериозна заявка за зимнина при една от бабите. Цяло лято тя им е пълнила кошница с пресни зеленчуци и плодове от градината, а сега освен лютеница баба Лили ще прави за тях и кьопоолу, но всичкия зарзават ще пече на жар от дърва, защото така вкусът бил неповторим.

В градината и на двора в село Неделкова Гращица има от всичко. Доматите са толкова едри, че от един се прави салата два пъти. В кьопоолуто ще сложи и зелени домати, червени и зелени чушки, патладжани от сините, но и от белите, които е отгледала и даже тиквичка. Смята, че най-много ще я забави чесънът, защото държи да е с дребни скилидки, а магданозът ще го нареже на едро. Към това кьопоолу при сервиране може да се добавят варени и претрити картофи, но и дребно нарязани орехи, обяснява жената.


Тази година клиентите са си поръчали и домашен кетчуп. За него доматите трябва да се смелят на специална машинка, която отдела люспите и семките, а после ще падне варене, докато се сгъсти до паста. Подправката е стрит и пресят босилек. Вкусен е не само, добавен към пица или спагети, но просто намазан на филийка, обяснили клиентите.

Засега бабите правят зимнина само по поръчка от познати, но проучват как домашните консерви може да се продават на пазарите в града, без да има опасност от глоби заради хигиенните изисквания.

Скъпи чушки отказват пенсионери от зимнина

Туршията излиза солено най-вече за пенсионерите в Благоевград. Хубавите червени чушки, които стават за печене, вървят по 1,20-1,30 лева за килограм. "Царската туршия се превърна в лукс. Как да купя чушки на тези цени? Доматите са евтини – по 70-80 стотинки за килограм, но и за лютеницата ми трябват чушки. То да ги опитаме не можем, камо ли да затваряме буркани", оплаква се Верка Солачка от благоевградския квартал "Струмско". Магазините обаче се радват на добър оборот в сезона на приготвянето на зимнина. Много клиенти са капризни и искат да купят само проверена и качествена стока. „Доста са тези, които чакат да изкарам корнишони от собствената си градина, за да си купят от тях. Цената им ще е 70-80 стотинки, тъй като не плащам на прекупвачи", твърди Венцислав Лудачки, който от години върти бизнес със зеленчуци и плодове.

Гърци купуват наши корнишони

Наплив от купувачи на корнишони от Гърция отчитат тази година производителите на зарзавата в гоцеделчевските села Баничан и Господинци. Този зеленчук все повече измества тютюна и десетки семейства отглеждат стотици декари със земеделската култура, след като се отказаха от „зеленото злато" заради ниските изкупни цени. „Интересът към нашите краставички е огромен. От декар производителите изкарват по около 3 тона продукция. Те нямат проблем с реализацията на реколтата. Пласират я директно на пътя за Гърция, не им трябват никакви прекупвачи. Корнишони купуват и много гърци", твърдят местните хора. Тази земеделска култура също изисква много труд, но предимството е, че парите се прибират на момента, а не се чака с месеци да ги преведат.

Във Видин разменят рецепти по пазарите

Все още не е време за суровите туршии, казва жена от село Капитановци, която предлага домашна продукция от домати и чушки на пазара във Видин. В момента най-търсени са чушките. Повечето домакини купуват червени, но трябва да се знае, че и зелените са много апетитни и вкусни през зимата. Докато премерва поредната покупка, тя разкрива своята рецепта за пиперките. Опичат се без семенниците, обелват се и се нареждат в тава. Осоляват се и се оставят да престоят поне половин час. Така чушките поемат солта и пускат своя сок. След това се редят в буркани и само при нужда им се сипва малко подсолена вода. Стерилизират се от 20 минути до половин час. Зимата може да бъдат пълнени с месо или ориз, нарязани на късове за салата, нарежда жената.

В градините в селата около Видин, откъдето са повечето от продавачите на пазара, тази година чушките са в изобилие. Но не са качествени – домашните са превити, изглеждат като накъдрени, дребни. Цената им започва от 1,60 и стига 2,50 лв. Докараните от южните борси са ярко червени, прави, месести и свежи. И по-скъпи.Някои от производителите носят всеки ден и по няколко наниза с червен пипер. Цената им е от 5 до 7 лв. Трудно ги продаваме, казва търговка. По думите й хората предпочитат да си купят от тънките чушки и сами да си ги нижат.

Шабленският пипер най-търсен на пазара

Домакините в Добрич масово са използвали отминалите четири почивни дни покрай Съединението за направата на зимнина, казаха пред „Стандарт" търговци. Най-търсен и най-купуван бил шабленският пипер, който се предлага масово за левче – червения, а на места може да се купи килограм и за 0,90 лв. Пиперът домакините пекат и прибират за зимата във фризери, но го купуват и като част от вкусната лютеница, която някои се захващат да бъркат. Именно това, че имаше толкова почивни дни накуп е причината хората да си накупят зеленчуци и да си направят домашна лютеница, казва търговка на пазара, като не пропуска да допълни, че домашната лютеница по нищо не може да се сравни с която и да е марка купешка.

Източник: standartnews.com