С апарати за кръвно налягане се напълниха заложните къщи.  В някои обекти може да намерите по 20 различни вида, като цените им тръгват от 20 лв. и минават 100 лв. Освен традиционните накити и телефони хората оставят срещу пари още техника, малки електроуреди като преса за коса и епилатори, дамски чанти, туристически куфари, тъмни очила и дори бебешки колички. От къщите обясниха пред "Телеграф“, че идват хора, които залагат по-скъпи вещи, за да закърпят бюджета до заплата.

Нестандартно

Сред нестандартните артикули, които се залагат, най-много са предложенията именно за апарати за кръвно. Сред най-евтините предложения е електронна машинка, която може да се купи за 19 лв. По-скъпи са марковите, които в аптеките вървят по над 300 лв. Подобен може да се купи от заложна къща за 80-100 лв., което е над три пъти по-малко от редовната му цена. Повечето вървят в комплект с несесер. Апаратите с ръкавели и слушалка могат да се намерят по 23 -30 лв. Има и оферти за инфраред термометри, които мерят безконтактно телесна температура на повърхност или храна, като цената им е около 150 лв.

Аксесоари

Сред другите необичайни предмети, които хората залагат, са и различни хоби аксесоари. Риболовните принадлежности са особено популярни. Могат да се видят макари за въдици за по 30-40 лв., като цената им в магазина тръгва от 80 лв. и нагоре. Въдици има за по 16-40 лв., а тези от по-висок клас се предлагат за 100 лв. Биноклите вървят по 100-150 лв., но има и по-непрофесионални за по 40 лв. Сред топпредложенията са чисто нови ботуши 39-и номер и каска за езда с размер M. Продават се в комплект за 260 лв., намалени от 500 лв. Около 20 лв. вървят епилаторите и пресите за изправяне на коса, които липсваха като артикул в заложните къщи преди.

Напоследък много хора оставят бебешки колички и столчета за кола, показа още проучването. Детските летни возила, които в магазините вървят по 350-400 лв., в заложните къщи вървят по 187 лв. , а този, който ги оставя, получава около 100 лв. Тези от ценовия диапазон 100-200 лв. в магазина излизат по 60 лв. Ковид напълни заложните къщи с пулсови оксиметри, с каквито в пика на пандемията се сдобиха много семейства. Цената на новите е около 42 лв., а в заложните къщи е наполовина, или между 19 и 22 лева за брой, показа проверка на "Телеграф“.

Изкуство

В пловдивски заложни къщи може да откриете и произведения на изкуството. Няколко маслени картини върху платно в момента се предлагат за 120 лв. бройката. За 300 лв. пък може да си купите ретро радио "Олимпия“, което освен колекционерска стойност работи и е в отлично техническо състояние.

Шампион по най-висока цена в заложна къща в момента е Mercedes-Benz G, за който искат 99 900 лева. Автомобилът е с бензинов двигател на 199 000 километра от 2010 година. Цената му в момента е намалена с 10 000 лева.

Междувременно преди дни в мащабна акция в Провадия, Ветрино и Дългопол бяха открити лични карти на хора, списъци с имена в тетрадки и сума пари в три заложни къщи и в търговски обект. Купуването на гласове през заложните къщи е стара схема, по данни на МВР. Собственици взимат личните данни на длъжниците и след това ги карат да гласуват за определена партия.

Разделяме се с брачната халка срещу 30% от реалната й стойност

Златни брачни халки и синджири залагат бургазлии, за да си осигурят бърз кеш. Бижутата са първото нещо, което влиза в оборот, щом на някого му потрябват спешно пари, твърдят лихварите край морето. Не са малко случаите, в които хората директно продават златните си накити в заложните къщи едва срещу 30% от реалната им стойност.

Тези, които търсят бърз и краткосрочен заем, обикновено предлагат като залог скъпа техника като плазмени телевизори, видеокамери и смартфони. Срещу нов телевизор, който струва в магазина 1500 лева, длъжникът получава 400-500 лева в кеш.

В заложните къщи могат да се видят и интересни вещи като старинни джобни часовници, сребърни прибори за хранене, фотоапарати и други. “Има и случай, в който филателист е заложил преди време богата колекция от марки", разказаха хора от бранша. В заложните къщи в Русе клиентите също залагат предимно злато и техника, показа проверка на "Телеграф“. Някои работят само със злато, други приемат и по-големи електроуреди. В една от къщите казаха, че са имали случай клиент да заложи и стара ценна книга.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук