С 3600 коли на час са се завръщали софиянци в столицата в най-пиковите часове на 2-ри януари, съобщиха от КАТ за „Монитор“. Това означава, че средно на всяка секунда по едно возило е влизало в София в деня на голямото завръщане след празниците.
За да се размине сериозния трафик без произшествия, от Кат бяха направили сериозна организация. Най-големият поток от пристигащи се очакваше да дойде от Гърция, където след Коледа голяма част от празнуващите сляха празниците и останаха в Южната ни съседка и за Нова година. Затова на влизане в София през Владая бяха обособени две ленти за движение.

Въпреки отмененото бедствено положение в бургаска област, достъпът до няколко села все още е труден. Всички републикански пътища в региона бяха отворени за движение при зимни условия, след като в събота бяха разчистени кризисните отсечки Карнобат-Айтос и Айтос-Бургас. Очакваше се над 200 000 автомобила да влязат в столицата в последния почивен ден от новогодишните празници, комисар Тенчо Тенев - началник на Отдел "Пътна полиция" към СДВР.

"Очакваме трафикът да се засили след 12:00 часа. Най-натоварено ще бъде по автомагистралите "Тракия", "Хемус", "Люлин". Създадена е необходимата организация", допълни комисар Тенев. Заради увеличения пътникопоток имаше засилени проверки. Катаджии следяха за превишена скорост и състояние на гумите.

В София най-натоварено ще е по бул. „Цариградско шосе”, както и по „Ботевградско шосе”.Той препоръча на шофьорите да карат по-бавно, тъй като температурите в София са минусови.

"Има участъци, където настилката може да е хлъзгава. Много внимателно и бавно трябва да се шофира и да не предприемат рискови изпреварвания, за да не се получават задръствания и големи колони", каза още комисар Тенчо Тенев.

Билетите за влакове и автобуси също са изчерпани. След атентата в Истанбул на гарите и другите обществена места ще има засилени мерки за сигурност. Засилено полицейско присъствие имаше по пътищата през целия ден. По време на пътуването по празниците миналата година на пътя са загинали 16 души, а близо 300 са ранените.