Декември е един по-особен месец. Коледният дух витае навсякъде, всеки с трепет очаква своя подарък. С този месец годината завършва, и то ударно. Следва празник след празник, а черешката на тортата разбира се е Коледа, а за десерт Нова година.

Предлагаме ви празниците ден по ден, за да може да си направихе график за партита и купони.

11 декември

На 17 декември православната църква почита св. пророк Данаил. Според народния календар в деня на пророк свети Данаил празнуват всички жени, които скоро са раждали или ще раждат, както и тези, които имат малки деца. Месят се питки и отново се раздават, за да е плодовита годината. Името Данаил значи "Божи съд".

20 декември

На 20 декември православната църква почита антиохийския епископ св. Игнатий Богоносец, осъден на смърт заради християнската си вяра. От този ден започват коледните и новогодишните празници. Много е важно какъв човек ще влезе пръв в къщата - добър или лош, защото според народните вярвания от това зависи каква ще е цялата година. Който пристъпи пръв прага на дома, се нарича "полазник", домакинята му дава игнатово кравайче и той сяда начело на трапезата.

21 декември

На 21 декември православната църква почита Света мъченица Юлиания. Имен ден празнуват Юлиан, Юлиана, Юлиян, Юлияна. Освен днес, хората с имената Юлия, Юлиян, Юлияна празнуват и на 16 юли, когато е православният празник на мъченица Юлия. Смята се още, че името е женска форма на мъжкото Юлиан.

22 декември

На 22 декември православната църква чества св. великомъченица Анастасия. Според народното поверие, ако на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а ако вали – и през юни ще вали.

23 декември

На 23 декември, почитаме паметта на Св. Наум, един от най-близките ученици на славянските първоучители Кирил и Методий. Имен ден имат всички, носещи имената Бисер, Бисера, Бисерка, Бистра, Наум.

Наум израства в Мизия. Участва в Моравската мисия на Кирил и Методий. По време на пребиваването си в Рим /в края на 867 или началото на 868 г./ е ръкоположен от папа Адриан Втори за свещеник.

24 декември

На 24 декември отбелязваме един от най-големите християнски празници - Бъдни вечер. Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, огнището, но и на починалите предци - родственици, които също се смятат за част от семейството. На този ден празнуват Евгени (означава благороден), Евгения, Женя, Жечка, Благородна, Бисер, Бистра, Божин, Божан, Божана.

25 декември

На 25 декември празнуваме Коледа. Рождество Христово, също познато като Божик или Божич, е един от най-големите християнски празници. На него християните честват раждането на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България.

26 декември

26 декември, вторият ден на Коледа е събор на Пресвета Богородица. След Рождество Христово вярващите се събират, за да величаят с хвалебни и благодарствени песни Божия промисъл и да отдадат почит на св. Богородица, родила Спасителя.

27 декември

На 27 декември почитаме паметта на св. Стефан. Това е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Със Стефановден се "затваря кръга" на старата година. Празнуват всички, носещи имената Стефан, Стефана, Стефка, Стоян, Стоянка, Станка, Стойчо, Стоимен, Стоичко, Цоньо, Запрян, Цонка.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук