Кръстена и осветената вода на Ивановден има способността да лекува, да гони злото от дома, да носи здраве и жизнени сили. На  Ивановден  всеки именик трябва да почерпи. Лоша поличба е, ако на този ден никой не почете именика или не му дойде на гости. На  Ивановден обичаят  повелява да се почитат кумовете.
Затова вечерта на празника се ходи на гости на кума. В никакъв случай не се ходи с празни ръце. Кумът се дарява с баница, вино, кравайчета и кървавица.

Преди много години в ранни зори още преди изгрев слънце, младите жени в семейството носели в къщата вода кладенец или река. С нея къпели децата в родата за здраве в голям съд, наречен чебър. 

Традицията повелява в него да се изкъпят и булките и младоженците, които са се взели в зимните дни преди Ивановден. След това къпането продължава, но само за тези момци и момичета, които носели името Иван и Иванка.

В някои краища на България, девойките, наречени водичарки, ходят по къщите на близки и роднини. Едната е облечена в невестини дрехи. В бяло бакърено котле тя събира подаръци, дребни монетки, след като е целунала ръка на стопанина на къщата. Другите водичарки благославят всеки член от семейството с песен.

На Ивановден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата в чудодейната здравеносна сила на водата. Ергените къпят момите, къпят се булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден; къпят се всички именници; къпят се годените моми и ергени.

На Ивановден на обед младоженците отиват на гости в дома на своите кумове и им носят кравай, млин, ракия и вино. Кумовете ги канят на тържествена обща трапеза.

Тя включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

В тракийските земи на Ивановден или по-късно - на Бабинден или зимния Атанасовден , се предприемат обредите за побратимяване на момците - "хващане на арътлици". Ако трима другари искат да станат побратими, в този ден те последователно се събират в дома на всеки от тях, като започват от дома на най-възрастния.

Майката посреща тримата и ги закичва с по една китка от бръшлян и чимшир. На всяка китка е вързана златна паричка с червен конец. Като ги закичва, майката ги благославя: "Оттук нататък чимшир побратими да станете! Да не се карате и лоши думи да не си изричате, да се обичате и уважавате като братя!" Ритуалът се повтаря в дома на всеки момък.

В Ямболско обредът на побратимяване е значително по-разгърнат. Там момците или женените мъже, които ще станат арътлици , стъпват символично с десния крак едновременно върху живи въглени, след което си раздават специални обредни хлябове и отпиват последователно от паница с червено вино.

В Родопската област на Ивановден сгодените ергени отиват тържествено на гости заедно с родителите си и свои роднини в дома на своите годеници.

След като бъдещата свекърва умие лицето на девойката и я закичи с китка и златна паричка, всички сядат край софрата и се угощават богато.

На Ивановден изтича и срокът, през който обикалят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено "царя" на дружината на чешмата, където го окъпват.След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста, арапи. С празнично хоро завършва пълният цикъл на обичая коледуване.

Имен ден: Ваньо, Bаня, Еньо, Енчо, Жан, Жанa, Жанета, Ивайла, Ивайло, Иван, Ивана, Иванкa, Иваниела, Иванинa, Ивелин, Ивелина, Ивета, Иво, Йоан, Йоанa, Йовка, Йовко, Йонка, Йонко, Йончо, Йото, Калоян, Яни.

Ето и примерни рецепти за традиционните ястия на Ивановден .

Свински ребра с кисело зеле 

Необходими продукти:
2 кг. свински ребърца
1 голяма кисела зелка

Начин на приготвяне:
Ребърцата се разделят от хармониката и всяко едно се увива в зелев лист. Подреждат се в глинен гювеч или по-голяма иенска тенджера. Заливат се със зелев сок и вода 1:1 и се добавя 1 с.л. свинска мас или 1 ч.ч. олио. Пекат се 3 часа във фурната на 200 градуса.

Дърпана баница 

Необходими продукти:
200 мл вода
350 г брашно
1 с.л. олио
1 с.л. оцет


Нужни са още:
2 яйца
100-150 г сирене
100- 150 г кисело мляко пълномаслено мляко
 олио

Начин на приготвяне:
От водата, олиото и брашното се замесва тесто. Меси се по-продължително време (месих около 10-12 мин), докато се образуват мехурчета при разтегляне - виждат се като дупчици в тестото като се разтегли.

Тестото се разделя на 3 части. Всяка част леко се разточва в малък кръг, поставя се върху чиста кърпа, намазва се отгоре хубаво с олио, за да не хване коричка, покрива се с друга кърпа и се оставя да си почине тестото, да се отпусне, за да може по-лесно да се разтегли после. (отне ми около 20 мин време).

За плънката:

Яйцата се разбиват с киселото мляко. Добавя се натрошено сирене.

Тавичката, в която ще се пече баницата се намазва с олио.

Взима се едната питка с тестото и се разтегля с ръце, както е показано във видеото, докато се образува тънка кора. Грубите краища на тестото се махат, за да е фина кората като се навие.

Намазва се кората с олио, поставя се в единия ѝ край от пълнежа и се навива на руло с помощта на кърпата. 

Рулата се навиват в намаслената тава във форма на охлюв.

Баницата се намазва с олио обилно, сипва се и между рулата от олиото, така че да се покрие 1/2 от баницата с мазнина. Слага се в студена фурна и се включва на 200 градуса. Пече се до готовност.

Източник: zajenata.bg