Местата по държавна поръчка в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” са попълнени, допълнителни изпити ще има само за 95 свободни бройки в Химическия и Физическия факултети, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
2950 студенти вече са се записали да учат редовно или задочно в акредитираните специалности на ПУ. Изцяло са запълнени местата в седемте факултета, в които след третото класиране останаха единични свободни бройки, съобщи началникът на “Учебен отдел” Димитър Бойков. За незаетите 95 места в Химическия и Физическия факултети е обявен допълнителен изпит. В специалността “Химия” има 22 свободни бройки за редовно обучение и 6 - за задочно, а в “Химия и физика” – 21 места за редовно. Приемът на кандидат-студентите е с тест по химия, оценки от матурите или положени изпити в други висши училища, уточни заместник-деканът на Химическия факултет доц. д-р Веселин Кметов. Тест по физика ще е входящо ниво и за 5 от специалностите на Физическия факултет, обясни деканът доц. д-р Александър Маринов. В специалностите “Физика” и “Инженерна физика” има по 7 свободни места, а в “Информационна физика и комуникации” – 4. В “Ядрена енергетика” и “Физика и математика” остават незаети съответно 12 и 16 места. Тестовете за прием в двата факултета ще се проведат в Ректората на Пловдивския университет на ул. „Цар Асен” № 24. Изпитът по химия ще бъде на 18 септември, а по физика – на 19 септември.

Новият випуск на Пловдивския университет “П. Хилендарски” ще бъде попълнен окончателно след препитването на кандидатите за “Актьорско майсторство за драматичен театър” на 17, 18 и 19 септември. По традиция за тази специалност в Педагогическия факултет изпитите се провеждат последни. От 16 до 19 септември ще се явят и кандидатите за свободните бройки в “Джаз и поп изпълнителско изкуство”, “Музика” и “Изобразително изкуство”. Изпитите за тях ще бъдат в новата сграда на университета на бул. „България” №236. /БЛИЦ