За пръв път тази година Министерството на образованието ще следи с камери как се провеждат матурите. Във всяка десета класна стая, в която се има държавният зрелостен изпит, ще се монтира камера за видеонаблюдение, съобщи министърът на образованието Даниел Вълчев.
Другото нововъведение е това, че матурите ще бъдат качени на магнитни носители, които ще бъдат отваряни със специална парола минути преди старта на изпита. Учителите ще имат грижа да разпечатат и размножат изпитните материали спрямо броя на зрелостниците. Миналата година всеки директор на училище имаше грижата да получи директно от просветното ведомство свитъците, което създаде много затруднения на ангажираните с кампанията най-вече в провинцията.
Тази година матурите ще се проведат в 1054 училища в 6246 класни стаи. 15 хил. квестори ще следят учениците. Децата със специални образователни потребности са 135.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще започне в 8.00 часа на 17 май – неделя. На 19 май ще се проведе вторият матуритетен изпит. Подадените заявления за него са 78 517, докато желаещите да се явят на матура по желание са 903 ученици./БЛИЦ