Колкото и да са големи заплатите на учителите, това не гарантира качествено образование на ново ниво, каквото трябва да има в България. Това каза президентът Румен Радев на първия учебен ден, след като по-рано днес премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще изпълни целта си за двойно повишаване на заплатите на учителите.

Устойчивата промяна в България започва от промяната на образователната политика и образованието трябва да стане национален стратегически приоритет, коментира държавният глава.


Борисов: Ще изпълним поставената цел за двойно увеличение на заплатите на учителите

Това означава и нови форми на обучение, обясни президентът. Според него трябва да има инвестиции в кабинети по приложни науки, защото сегашните са в окаяно състояние. 

Има оттегляне на държавата от малките населени места, която е в продължение на много години, подчерта Радев, който откри учебната година в Основно училище „Св. Климент Охридски“ в Трекляно, която е най-малката община у нас. Той добави, че последният висш държавник, който е отивал там, е бил Богдан Филов. 

"Направи ми впечатление духът на учителския състав тук. Виждате, че децата тук са малко, борбата е за всяко дете и учителите водят тази борба всеки ден, всеки час и аз им се възхищавам за това. Поздравявам и всички учители в България и им пожелавам успех в тяхната отговорна и благородна мисия", заяви Румен Радев.