Скандално писмо, в което се моли да бъде подкрепено конкретно издателство при избора на учебници, е изпратил Синдикатът на българските учители.


За това алармират от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Писмото било разпратено до учители и областни координатори на синдиката.

В писмото се посочва, че издателството, което подпомага издаването на вестник "Учителско дело", е добре да бъде подкрепено.

"В духа на доброто социално партньорство ви моля да подкрепите издателството при избора на учебниците за 1, 2, 5 и 6 клас и учебните помагала за 3 и 4 група на детските градини".

Подобни действия са недопустими, категорични са от инициативния комитет. „За нас това писмо е чист лобизъм в защита на едно издателство“, заяви Васил Николов пред bTV.

Учебниците, по които да се учи, се избират от учители с одобрението и на родителите.

Като начален учител Силвия Петрова, споделя, че подобно писмо не може да повлияе на избора ѝ, но не го намира за редно.

„Защото объркват обществото, може и учителя до някаква степен, ако не е сигурен какво избира и какво прави“, пояснява Петрова.

Писмото е подписано от председателя на СБУ Янка Такева, която отказва коментар. По-късно в становище до медиите от Синдиката на българските учители определиха като изцяло голословни и манипулативни твърденията за лобизъм относно избора на конкретно издателство.

Просветният министър обаче заяви, че министерството официално ще напомни на директорите в идните дни, че изборът трябва да се случва на професионална основа.

"Това, което е направила г-жа Такева е нередно. Аз вярвам на българските учители и мисля, че няма толкова лесно да им повлияе едно писмо", заяви Красимир Вълчев.