Средната брутна заплата на учителите ще се повиши до 650 лева вследствие на увеличената с 9,4% издръжка на учениците. Това реши кабинетът днес на заседанието си, първо след лятната почивка.
Със задна дата от 1 юли средният стандарт за издръжка на ученик се повишава от 1157 на 1266 лева. Това ще доведе до повишаване на средната брутна заплата на учителите до 650 лева, обясниха от МС.
Кабинетът реши още 30 деца, които нямат право на наследствена пенсия от починал родител, да получават от 1 септември персонални пенсии по 76 лева месечно. Това е петото за тази година отпускане на персонални пенсии, с които ще бъдат подпомогнати децата от 18 семейства след загубата на единия или двамата родители.

С друго решение на правителството бе удовлетворено желанието на академичните съвети на медицинските университети във Варна и Плевен за откриване на нови факултети. Във Варна Факултет по фармация ще обучава фармацевти със степен магистър, а в Плевен факултет "Здравни грижи" ще подготвя медицински сестри и акушерки. /БЛИЦ