Попълнете търсена ключова дума или фраза

Учители роптаят срещу връщането на най-малките в клас

https://blitz.bg/obshtestvo/obrazovanie/uchiteli-roptayat-sreshchu-vrshchaneto-na-nay-malkite-v-klas_news788027.html Blitz.bg

Евентуални пропуски в знанията могат да бъдат наваксани и запълнени за разлика от човешкия живот, който не може да бъде върнат, категорични са от Неформалното обединение „Учители за безопасно образование“

София, България 17 Дек. 2020, 18:15 2334 прочита 4 коментара
От Неформалното обединение „Учители за безопасно образование“ изразиха категорично си несъгласие с решението присъствената форма на учебните занятия да бъде възобновена на 04.01.2021 г. за учениците от 1 до 4 клас, както и да се даде възможност на РУО по места да разрешава присъствена форма и на по-големите ученици.
 

"Считаме, че данните за развитието на пандемията в България към настоящия момент не отразяват действителната ситуация и не сочат затихване на риска. Броят на PCR тестовете е малък, антигенните тестове не се отчитат.

На фона на недостига на легла в болниците, високата смъртност и връщането на учениците след празниците, които ще съберат много хора извън домакинствата заедно и ще се превърнат в катализатор на заболеваемостта, най-късно в средата на януари ще се бъде отчетен нов скок и трета вълна", се посочва в отворено писмо на обединението до премиера, здравния министър, министъра на образованието и парламента. 

Министър Вълчев каза кои деца се връщат в училище от 4 януари

"Учителите работят на първа линия без защитни облекла и без отговарящи на риска лични предпазни средства, които не ни бяха осигурени, въпреки категоричното ни желание и законово право на безопасни условия на труд. От началото на учебната година броят на жертвите, които дадохме, е съизмерим с този при лекарите от началото на пандемията.

Много проучвания доказаха, че децата са един от най-големите разпространители на вируса. Днес има случай и на починало 11-годишно дете. Социализацията е недопустима като аргумент по време на пандемия, която доведе до двойно увеличена смъртност през 2020 година в сравнение с последните 5 години.

Евентуални пропуски в знанията могат да бъдат наваксани и запълнени за разлика от човешкия живот, който не може да бъде върнат", категорични са те.
 
"Настояваме присъствените занятия да бъдат възобновени, когато епидемията бъде поставена под контрол, а броят хоспитализирани – трайно намален.

Настояваме да бъде създадена безопасна среда в училище чрез вентилационни системи, машинна дезинфекция и висок клас ЛПС на учители, съобразно риска.

Настояваме да бъдем информирани кой министър ще поеме лична отговорност при смъртта на учител и ще поеме отглеждането на децата му.

Настояваме да бъде поета издръжката на децата, останали сираци, след присъственото обучение", посочват в заключение от Неформалното обединение „Учители за безопасно образование“ .
 
 

4 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам