Община Пловдив се готви да продаде на явен търг тази година 98 свои имота и да спечели от сделките 5 млн. лева. Подробният списък на терените и сгради, извадени на тезгяха, е посочен в програмата за управление и разпореждане на общинската собственост. Тя ще се обсъжда на сесията в четвъртък, преди да се гласува бюджетът. Администрацията се надява да вкара в градската хазна от наеми, продажби и концесии 8 407 320 лева, пише "Марица".

Най-много имоти, набелязани за продажба с явно наддаване, се намират в район „Централен”. Те са със сравнително малка площ между 200 и 600 кв. метра и са предназначени за жилищно или офис застрояване. Отново в програмата е включен някогашният ТЕЛК на ул. „Сергей Румянцев” 4 с площ 649 кв. метра ведно със сгради. Имотът се намира до жп линията и неуспешно беше предлаган преди повече от 10 години за приватизация, след това - на търг, докато сградите не се разрушиха и не се превърнаха в руини.

Един от имотите в „Северен”, който ще се разиграва на търг, е теренът с площ 831 кв. метра на ул. „Добродол”, където доскоро беше известният ресторант „Веселото село”. В края на миналата година изоставената постройка беше съборена.  В „Източен” ще се продават 4362 кв. метра в карето между  ул. „Богомил”, „Варшава”, „Месемврия” и „Ст. Шишков”. Най-големите по площ терени, набелязани за продан, са в „Тракия”.  На ул. „Цар Симеон” ще се продават 18 561 кв. метра, на ул. „Шипка” 15 - близо 16 дка. Оценките ще се изготвят, след като се гласува програмата, и пак ще влизат за одобрение в местния парламент. 

Общината отново се надява да намери концесионери за стадион „Локомотив” и „Пловдив”. Процедурите ще бъдат задействани, след като се появят кандидати.  По същия начин, ако има мераклии, конкурси за концесия ще се подготвят за базата за гребане и спортното игрище в „Южен” на ул. „Стефан Стамболов” и „Георги Икономов”. От двадесетина договора за вече учредените концесия в бюджета се очакват 1,3 млн. лева приходи.

Само 40 общински жилища са планирани за продажба на техните наематели. Общо „Жилфонд” разполага с  3650 квартири. По-голямата част от тях  - 1952 апартамента - се намират в район „Източен” и най-вече в „Столипиново” на ул. „Сокол”, „Батак”, „Крайна”, „Крайречна”. За една година от наеми общината разчита да получи 1,4 млн. лева.  Два пъти повече са натрупаните дългове на наемателите, предимно от „Столипиново”.

Дълъг е списъкът на имотите, включени в програмата за отчуждаване. За разширението на западното платно на бул. „Васил Априлов” общината трябва да изкупи 15 къщи и парцела, за изграждане на подлез „Модър - Царевец” - 20 имота на ул. „Модър”, а за разширение на бул. „Северен” - 11.