Рискът за България от вируса зика не се е повишил, след като в Румъния беше регистриран първи случай на болен. Това заявиха за bTV здравните власти.
Русенският таксиметров шофьор Георги Савов всеки ден вози пътници до Букурещ. Новината за първия случай на вируса в съседката не го притеснява. По думите му пътниците му са основно пристигащи от летището и те дори не са коментирали ситуацията.
Румънският пациент е млада жена, заразила се в Мартиника. Постъпила е в болница с характерните симптоми - висока температура и обрив и вече е здрава.
 
Още миналата седмица районните здравни инспекции у нас и големите болници са предупредени да следят под лупа пациентите с подобни симптоми.
 
Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира, че при всички подобни случаи се изпращат проби.
 
Вирусът зика се предава на хората, чрез ухапване от заразен комар. Тигровият комар е засичан в България, но това не е повод за притеснение. На общините у нас е разпоредено да пръскат срещу летящите насекоми поне до края на лятото. По думите на Кунчев това е нужно, за да се покрие периода с най-високите температури.
 
Заболяването е особено опасно за бременните жени, като не всички, които се разболеят, получават увреждания на плода.
 
Рискът от разпространение ще се увеличи през август, когато в Бразилия, където е огнището на заразата, започват летните олимпийски игри.