Операцията на МВР по разчистването на блокадите е започнала около 4,30 часа в цялата страна и  във всички градове, където има палаткови лагери или блокиране на движението. Както вече БЛИЦ информира в София и трите блокади - на Ларгото, пред Ректората и на Орлов мост вече не съществуват.

Ето какво обявиха от МВР рано тази сутрин.

На територията на няколко населени места в страната се провежда специализирана полицейска операция за възстановяване на обществения ред.
Възстановено е движението по всички кръстовища, които бяха блокирани.

МВР многократно е заявявало позицията, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната.

Отново призоваваме както протестиращите, така и всички останали граждани, които не подкрепят протестите, да спазват Конституцията и законите на страната.

Според "Хоризонт" по време на разчистването на палатките някои от хората са били приканени сами да напуснат местата на лагерите. Тези от тях, които са отказали, са закарани в съответните районни полицейски управления.

Броят на  тези хора обаче е малък. Най-вероятно на задържаните ще бъдат съставени актове за нарушаване на закона, след което ще бъдат освободени. 

Очаква се МВР да даде повече информация по-късно днес.

На Орлов мост вече няма палатков лагер. Всички палатки и тенти, които бяха на кръстовището, вече са премахнати. Плакати и останали от протестиращите вещи се товарят на коли на дирекция "Аварийна помощ и превенция: към Столичната община. Плътни полицейски кордони са обградили кръстовището. Обстановката е спокойна. 
 

Един протестиращите на Орлов мост в София - Манол Глишев, съобщи по "Хоризонт", че  около 100 полицаи са отишли на мястото на блокадата около 4 и 30 часа.

"Малко преди 5 сутринта служители на СПС към СДВР, т.е.на специализираните служби към софийската полиция, обградиха Орлов мост с доста коли. Пристигнаха доста хора, може би над стотина полицаи, които дойдоха и общо взето разтуриха блокадата. По-скоро дойдоха, съставиха ни разпореждане за напускане на мястото по Закона за движение по пътищата, много забавно предвид, че последните дни въобще нямаше такъв проблем, явно полицията е стигнала до някакво разбиране по този въпрос. Попитаха ни дали ще изпълним разпореждането, няколко души отговорихме" не" , може би някъде към двайсетина души отговорихме "не" , съответно в момента ни отвеждат към някое от районните полицейски управления в София, предполагам Първо районно. Може би в палатковия лагер все още има някой от протестиращите, не мога да кажа."

Палатковият лагер на едно от централните кръстовища в Пловдив  - това до Баня Старинна -  беше вдигнат след намерсата на полицията. Това стана малко преди 5 часа. 

Във Варна полицията е  преместила палатковия лагер на кръстовището пред общината. В момента той е на тротоара и  движението в района е освободено. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ