Въведеното дистанционно обучение за учениците в гимназиалния етап продължава до 27 ноември, включително. Това реши на днешното си заседание Софийският щаб за борба с коронавируса.

Учениците от 6 и 7 клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда. Мярката се въвежда от петък, 13 ноември и се предвижда да остане в сила до 27 ноември. На директорите на училища се препоръчва при повишаване на броя на заболелите, учебният процес да преминава в електронна среда и за други класове.

Към момента 49 столични училища са преминали в обучение от разстояние в електронна среда. Заболелите и карантинирани деца и ученици са 6265, а карантинираните учители и възпитатели са 780 човека.

Отпада изискването децата, които са приети в ясла, да започнат да я посещават до 60 дни от началото на учебната година, както и същото изискване за по-големите – 30 дни при приемане в детска градина.

Комисията по култура и образование към СОС реши и отсъствието на децата от ясла и детска градина да се извиняват служебно за времето, в което София е в червената или в оранжевата зона по брой заболели.

„Показателите за брой заболели в яслите и детските градини са по-добри от училищата заради медицинския преглед, който се прави на входа всяка сутрин и заради намалената посещаемост.

По време на извънредното положение посещаемостта беше 30%, през септември – 50%, сега отново пада надолу. В тази динамична ситуация трябва да дадем възможност на родителите, които искат, да оставят децата си вкъщи, а тези отсъствия да се извиняват служебно“, уточни зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов.

Остава в сила за още две седмици забраната за работа на нощните заведения - барове, клубове и дискотеки, както и въведеното ограничение на работното време на заведенията до 23.30 часа.

Остава в сила и забраната за посещения на големи търговски обекти – молове, на лица под 18-годишна възраст.

Гражданите над 65 години могат да се възползват от „зелените коридори“ в хранителните магазини между 8 и 10 часа.

Продължават проверките на СДВР, ЦГМ, Общинска полиция и Столичният инспекторат за спазване на мерките в градския транспорт и търговските обекти. Отчита се, че все повече хора носят маски и спазват дистанция на обществени места. От началото на месеца екипите на СДВР са проверили 6656 карантинирани лица. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ