Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев издаде заповеди за удължаване на ваканцията за учениците, която бе обявена във връзка с нарасналия брой на заболели от сезонен грип и остри респираторни заболявания.


Това важи за София-град и в областите - Ловеч, Русе, Стара Загора и Ямбол. Учебните занятия за учениците в тези населени места ще бъдат възобновени на 16 март, понеделник, съобщи пресцентърът на МОН.

Със заповед на министъра на здравеопазването до 15 март в областите Плевен и Габрово няма учебни занятия и извънкласни занимания в училища, детски градини, университети и в други обучителни организации.

По решение на кметовете на общини за същия период няма да учат в: област Пловдив, в Бургас /1 община/, Монтана /1 община/, Пазарджик /1 община/, Силистра /5 общини/, Сливен /2 общини/, Софийска област /4 общини/, Шумен /3 общини/.

Училищата от областите Враца и Перник ще бъдат отворени от вторник, 17 март. Тогава ще бъдат на училище и учениците от три общини от област Варна, които по решение на кметовете, няма да учат.

В училищата, където ще има занятия от днес, 12 март, четвъртък, ще има засилени мерки за дезинфекция в образователните институции. За целта е създадена организация за осигуряване на необходимите почистващи препарати и дезинфектанти в училищата и детските градини.

Остава ограничението на пътуванията и организирането на масови събития с участието на ученици и преподаватели, информират от МОН.