Очаквам грипната ваканция да бъде удължена с още няколко дни, заяви на извънреден брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столична община има готовност в рамките на 72 часа да трансформира Втора градска болница за приемане на пациенти при нужда. „Трябва да сме максимално дисциплинирани и да ограничаваме контактите си. Хората, които са в домашна карантина, трябва да изпълняват стриктно указанията на лекарите“, каза Йорданка Фардъкова.

По молба на директора на „Пирогов“ са изпратени пет допълнителни машини за дезинфекция на спешното отделение, за да може болницата да възстанови по-бързо дейността си след като стана ясно, че двама души са настанени там с коронавирус.

На този етап здравните заведения в София разполагат с нужния капацитет легла и необходимия медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани.

"Ще поискаме от всички детски градини да имат силен филтър, призоваваме родителите да са много отговорни - училищата са във ваканция заради грип "Б", каза още тя.

Фандъкова припомни, че културните институции са затворени по заповед на министъра на здравеопазването. "Целта е да се ограничи максимално разпространението на вируса", заяви столичният кмет.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!