Скулптурните фигури и барелефи от Паметника на Съветската армия в София да бъдат преместени в Музея на изкуството от периода на социализма или върху “друг подходящ държавен терен извън централната градска част на града”. Това решение взе Столичният общински съвет след над час и половина разправии.

"За" гласуваха 41 общински съветници, 13 бяха "против" (БСП), а Димитър Антов се въздържа. 

По-рано през деня пък имаше протести в защита на монумента, а протестиращите заляха сградата на общината с боя и я замерваха с яйца. 

Там ще се постави табела, а на нея ще трябва да бъде указано, че монументът символизира чужда сила, обявила война на България и окупирала страната. Точният текст обаче тепърва ще се уточни.

СОС възлага на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента. Освен това бе гласувано изискване областният управител на София Митко Михайлов да предприеме всички необходими действия по изпълнението на решението за преместване.

Общинският съвет пък ще възложи на главния архитект на София Здравко Здравков да организира архитектурен конкурс за зоната на паметника, като я отреди за “широко обществено ползване”. Това обаче съвсем не означава, че паметникът ще бъде преместен Решението е на областния управител, а служебният премиер Гълъб Донев вече каза, че темата за паметника трябва да стане след изборите. 

Аз ще подкрепя преместването на паметника, но имам опасения, че това гласуване ще е без никакъв ефект. Ако ще влизаме в бутафорията, трябва да сме честни пред хората. Това място да бъде оползотворено по съвсем друг начин, а именно да бъде създаден мемориал на основателите на Българската държава", посочи общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

От БСП през цялото време бранеха паметника.  години отстояваме позицията паметникът да не бъде закачан. Паметниците са памет и тя трябва да бъде помнена. Този паметник е издигнат в чест на победата над хитлерофашизма - един от най-мрачните периоди в историята на човечеството. Няма да позволим паметникът да бъде демонтиран, събарян или по какъвто и да е начин оскверняван", заяви общинският съветник от БСП Иван Таков.

Независимият Борис Бонев пък поиска международен конкурс за пространството. 

"Ние имаме ясна позиция, днешният акт е преди всичко политически. Ние подкрепяме предложението на ДБ за преместването на паметника на Съветската армия. Той е държавна собственост и от 30 години СОС има позиция по този въпрос", заяви преди обсъждането на точката шефът на СОС Георги Георгиев.

"Новото, което предлагаме, е да има информационна табела, която да отразява историческата истина, така както тя ще бъде представена от специалисти, историци, преподаватели в БАН и в Софийския университет", заяви още Георгиев. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук