Опасен строеж на метри от брега в Созопол притеснява живеещите в района. От вчера на мястото започна проверка заради опасенията, че строежът и застрашава съседните сгради.

„Променени са правилата – ще се построи сграда висока 18 метра, което напълно ще закрие гледката към морето”, твърди собственик на имот в съседство.Общината е продала терена с възможност за строеж до 10 м височина.

„Никой не ни уведоми и не поиска разрешение да копае в нашия двор”, казва българин, който има имот в сградата и живее в Канада, предаде bTV.

По думите му хората са притеснени, защото има подпочвени води и няма укрепващи стени.

От строителната компания твърдят, че има навлизане в чуждите имоти само на разстояние 22 см. Човек, който живее целогодишно в имота, твърди, че строителната компания е поискала такова разрешение – само за 20 см, и то е било дадено от собствениците, но багерите са навлезли на метър и половина, когато започнали да копаят. Строителят е поел ангажимент да възстанови всичко, което е разрушено. Вчера общината изпрати проверка на място, РДНСК също са били на място.

Собствениците на имота ще бъдат задължени незабавно да извършат укрепително работи, за да няма фатално свличане на земна маса от съседните имоти, заяви директорът на РДНСК в Бургас Милен Ненчев.

Според главния архитект на община Созопол Светлозар Рашков има опасност за хората от съседните имоти и той също смята, че трябва да се вземат мерки за укрепване на терена. Проверката не е приключила и все още няма окончателни резултати.