Плажове по българското Черноморие пустеят, а на границата с Гърция се извиват километрични опашки от наши сънародници, които предпочитат да почиват в южната ни съседка. От 5 часа сутринта на граничния пункт "Маказа” от българска страна вече има опашка от коли на туристи – не само български, но и от Румъния, от Украйна и Молдова.

Опашката е около половен километър, като по-рано е била около километър и половина.

Три платна са отворени на граничния пункт в посока Гърция. Това е максималната организация, която може да се направи, тъй като той е малък.

Началникът на пункта – Милко Мерджанов, обясни пред bTV, че са въведени облекчени гранични проверки спрямо гражданите на ЕС. Като рискова група на задълбочена проверка подлежат децата, обясни той. Децата трябва да имат валиден задграничен паспорт за пътуване, декларация от родител, който не пътува с тях, както и копие от акта за раждане. През последната седмица са преминали приблизително 40 000 автомобила през пункта през двете посоки, което за летния туристически сезон е значително натоварване, обясни Милко Мерджанов.

През миналия уикенд през „Кулата” са преминали 30 000 автомобила. Около километър е опашката на пункта към 8,15 часа. Преминаването отнема около 30-40 минути на водачите, активни за движение са пет ленти.   

Километричните опашки и дългото чакане на границата, за да стигнат до морето в Гърция и тази година, не успяха да откажат хиляди българи да почиват на юг. 

Чанти пълни с храна, щайги с домати и ракийка за романтичните морски нощи има почти във всеки автомобил. За семейството на Мария Минчева плажът в Гърция е на няколко часа. А, за късмет този петък се оказа без обичайния трафик на границата.
Равносметката след всяко пътуване показва, че необходимите пари за почивка са постижими за българския джоб.

По информация на Гранична полиция пътникопотокът през лятото в сравнение с миналата година се е увеличил поне два пъти.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ